đumbir
Shutterstock
đumbir

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Moćni đumbir vekovima se koristi u najzdravijim kuhinjama sveta. Možete napraviti čaj od đumbira, ili ga dodati u ishranu kao "saveznika" u borbi protiv prehlade.

Esencijalno ulje đumbira najčešće se koristi za inhalaciju kako bi se olakšali simptomi prehlade i gripa. Jednostavno se desetak kapi ulja doda u vruću vodu, glava se prekrije peškirom i udiše se para.

Ovo ulje odlično je i za masažu, posebno za opuštanje nakon velikog stresa, jer umanjuje nadutost, relaksira i smiruje kožu. Ali, budite oprezni jer može biti veoma koncentrovano, pa ga obavezno razblažite uljem za bebe pre masaže.

Đumbir podstiče preznojavanje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ulje đumbira navodno blagotvorno deluje i na kosu i nokte, olakšava mučninu i glavobolju, a može da se kupi u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici. Zašto biste ga, međutim, kupovali kada možete sami da ga napravite i to od samo dva sastojka!

Recept:

Nasecite đumbir zajedno s korom, veoma tanko, tako da prekrijete dno pleha srednje veličine. Stavite đumbir da se suši dvadesetak minuta u rerni zagrejanoj na 70 stepeni, a potom ga prelijte maslinovim uljem tako da ga jedva prekrije - biće vam potrebna šolja i po, do dve, maslinovog ulja. Vratite pleh u rernu i ostavite oko dva sata na temperaturi od nekih 70 stepeni.

Potom prodedite kroz čistu gazu u flašicu, stiskajući rukama da biste što bolje iscedili đumbir. Sipajte ga u čistu teglu i čuvajte do šest meseci, na tamnom i hladnom mestu.

PROČITAJTE JOŠ: