Ren
Shutterstock
Ren

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ako vas muče problemi starenja ili bilo kakve druge bolesti, prenosimo lekoviti recepti koji vam čak može povratiti i mladost i poboljšati zdravlje. Vrlo često nismo svesni koliko nam neke pojave poput bolova u mišićima i zglobovima najavljuju prve znakove starenja. Starenje je usko povezano s procesima oksidacije.

Reč je o tome da kiseonik koji unesemo u organizam hranom ili disanjem ne potrošimo, pa onaj preostali u formi slobodnih radikala kao nespareni elektron krade elektrone od naših ćelija kako bi se upario! Poznato je da organizam za svaki upalni proces, psihičko i fizičko opterećenje troši znatno više kiseonika, a posledica je stvaranje slobodnih radikala. Na hiperprodukciju slobodnih radikala utiče i niz drugih faktora, poput stresa, pušenja, alkohola, konzumiranja pržene hrane, zagađenja okoline, izloženosti rendgenskim ili radioaktivnim zračenjima…

Ako vas muče problemi starenja ili bilo kakve druge bolesti donosimo vam iznimno lekoviti recepti koji vam čak može povratiti i mladost i poboljšati zdravlje. Ovaj eliksir sadrži 5 moćnih i proverenih sastojaka koji zajedničkim delovanjem mogu spriečiti, izlečiti i usporiti mnoge bolesti i tegobe.

Recept

Sameljite i pomiješajte:

- 4 kilograma celera
– 400 grama meda
– 400 grama belog luka
– 8 limuna s korom
– 400 grama rena

Zimnica Tegla Mešano povrće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Stavite gazu u staklenu teglu i u njoj držite ovu mešavinu 12 sati na toplome mestu, na temperaturi oko 30 stepeni, pa 3 dana na hladnome mestu.

Nakon ta 3 dana procedite sok iz smese kroz gazu, ulijte ga u staklene boce i čuvajte ga u frižideru.

Ovaj sok pijte 3 puta na dan po jednu veliku kašiku 15 minuta pre obroka.

Zašto ovo deluje?

Celer je bogat silikom koja je jako važna za lepu kožu. Silika jača strukturu kože i čini nokte i kosu snažnijima. Uz siliku, tu je i 15% dnevne preporučene količine vitamina C koji se bori sa slobodnim radikalima koji ometaju metaboličke procese i ubrzavaju starenje. Kalijum i natrijum u celeru kontrolišu razine vode u telu i pomažu u izbacivanju njenog viška, te na taj način pomažu i protiv celulita i kesica ispod očiju. Spoj kumarin štiti ćelije i sprečava mutacije na njima, koje mogu dovesti do tumora.

Med je čudesna pomlađujuća hrana i trebao bi vam biti prvi izbor za zaslađivanje. Antioksidativno delovanje meda jednako je onom voća i povrća. Tamnije vrste meda imaju jače lekovito delovanje, a među najboljima su med od heljde i manuke. Med sadrži preko 180 različitih minerala, enzima, antioksidanasa, bioflavonoida, vitamina i aroma. Ta jedinstvena kombinacija čini ga toliko hvaljenim i delotvornim.

Beli luk smanjuje rizik od mnogih uobičajenih bolesti, sadrži vlakna, nutrijente te vitamine A, C, E i B- kompleks. Smanjuje šanse za rak, posebno bešike i prostate. Ljudi koji redovno konzumiraju beli luk imaju 60 % manje šanse za dobijanje raka želuca. Umanjuje rizik od srčanih bolesti, snižava loš i podiže dobar holesterol i povećava nivo antioksidanasa u krvi koji sprečavaju zakrčenje arterija. Ujedno jača imunitet, deluje protiv gripa i prehlade.

Med, limun, beli luk

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Limun je omiljeni lek mnogih ljudi. Njegove koristi za zdravlje zbilja su bezbrojne. Deluje antikancerogeno i antioksidativno, sprečava zatvor, dijabetes, hipertenziju, pomlađuje kožu i kosu, čisti jetru i krv. Limunov sok eliminiše pesak iz bubrega formiranjem urinarnih citrata. Zbog kalijuma preporučuje se osobama koje imaju problema sa srcem, vrtoglavicom i u mučninom. Ima antistresni učinak.

Renu se pripisuju svojstva produžena životnog veka. Bilo da imate plućne bolesti ili mokraćne probleme, ren vam može pomoći u vraćanju zdravlja. Svaki diorena ima terapijsku vrednost.
Sadrži antikancerogene spojeve glukozinolate koji povećavaju sposobnost jetre da detoksikuje karcinogene i smanji rast tumora. Zahvaljujući jakom antibiotskom delovanju koristi se kod cistitisa, bronhitisa i kašlja, te sprečava i nakupljanje toksina u bešici. Čisti pluća i sinuse zbog čega se preporučuje njegova svakodnevna konzumacija kod takvih problema. Sadrži snažni glikozid sinigrin koji olakšava prekomerno zadržavanje vode.

PROČITAJTE JOŠ: