Aloe Vera, med
Shutterstock
Aloe Vera, med

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Aloja vera je omiljena biljka u mnogim domaćinstvima i ona je mnogo više od moćnog iscelitelja rana: ima više od 75 bioaktivnih komponenti koje pomažu organizmu na mnogo načina, od smirivanja akni do jačanja imunološkog sistema.

Aloe vera kao jedna od najboljih kućnih lekovitih biljaka

PROČITAJTE JOŠ:

 

Medicinska aloja vera ima protivupalna, antibakterijska, analgetska i antimikrobna svojstva koja i te kako objašnjavaju zašto su je Egipćani nazvali biljkom besmrtnosti, a indijanska plemena rajskim štapićem ili biljkom koja leči.

Bogat izvor vitamina i antioksidanasa

Aloja vera je obiluje vitaminima A, B1, B2, B6, B12, C i E, takođe sadrži i folnu kiselinu i holin.

Aloja

shutterstock

 Foto: shutterstock

Nedostatak vitamina B12 može biti veoma uobičajen kod ljudi starijih od 65 godina, i onih koji u svoju ishranu ne unose meso i mesne proizvode, a suplement vitamina B12 se ne apsorbuje uvek u telo kako bi trebalo.

Izvor minerala

Time što nudi 20 od 22 aminokiseline, uključujući 7 esencijalnih aminokiselina, aloe vera pomaže jačanju imunološkog sistema i osigurava pravilnu sintezu hormona, proteina i enzima.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Enzimi

Većina enzima koji se nalaze u ovoj moćnoj biljci pomažu u razgradnji masti i šećera, dok bradikinaza smanjuje upalu kože.

Uživanje u zdravstvenim prednostima

Osim upotrebe gustog gela za ublažavanje opekotina i brže zaceljivanje rana, on se može dodati u losione i šampone za dodatnu hidrataciju.