tumerik, smuti, napitak, sok
Shutterstock, ilustracija
tumerik, smuti, napitak, sok

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Đumbir je jedna od najzdravijih namirnica, sadrži preko 100 hranljivih sastojaka, minerala i vitamina, kao što su B6 i vitamin C, magnezijum, natrijum, kalcijum, a mnogobrojna ispitivanja sugerišu da bi ga trebalo izumati svakodnevno.

Kako to đumbir čuva zdravlje?

Svakog jutra na prazan stomak popijete čašu vode ili čaja sa kašičicom rendanog đumbira, malo ceđenog limuna i kašičicom meda - učinićete čuda za svoj imuni sistem. Ovi sastojci pospešuju stvaranje belih krvnih zrnaca, i na prirodni način jačaju odbranu organizma.

Takođe, koren đumbira ublažava migrenu, smanjuje menstrualne bolove, a mnogi kažu da je čak efikasan isto koliko i farmaceutski proizvodi. Dobar je za stomačne probleme, bolove i otežano varenje, a ova začinska biljka poboljšava cirkulaciju, sprečava pojavu tromba, srčanog udara i jača krvne sudove

Čaj, Prehlada

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Upravo je to razlog zbog kojeg je opasno da ga uzimaju osobe koje su na na antikoagulantnoj terapiji. Ukoliko se kominuje sa ovom vrstom terapije, može da poveća rizik od pojave modrica, ali vrlo opasnog krvarenja.

Osobe koje pate od kamena u bubregu i povišenog krvnog pritiska takođe je poželjno da ga izbegavaju. Ne preporučuuje se ni dojiljama, kao ni neuhranjenim osobama.

Pročitajte ovde: