Sedenje za kompjuterom
Shutterstock
Sedenje za kompjuterom

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zbog pandemije koronavirusa, veliki broj ljudi primoran je da radi od kuće. Po iskustvima mnogih, boravak kod kuće čini vas dostupnim 24 sata, pa radno vreme praktično i ne postoji. Da bi završili obaveze, veliki broj sugrađana sedi i više od deset sati za računarom.

Simptomi i posledice

Početni simptomi su bolovi i grčevi duž mišića ili njegove tetive, koji prestaju vrlo brzo kada promenite svoj položaj. Kasnije se može javiti i upala tetivne ovojnice, mišićne fascije, otok, pa čak i bol na dodir. Neretko se događa da prilikom prinudnog položaja ruku, dok kucamo na tastaturi ili koristimo miš, iritiramo nerv koji pro lazi kroz takozvani karpalni tunel u ručnom zglobu, pa osoba može osetiti trnjenje u šaci, prstima ili podlaktici.

Sindrom teniskog lakta, predstavlja bolnu posledicu zapaljenja tetive mišića, koji opružaju šaku i prste. Nastaje zbog čestih ponovljenih opterećenja u mišićima i tetivama između kojih je faza oporavka kratka. Zbog neadekvatnog položaja glave i vrata može se javiti vrtoglavica, zamućen vid, bol koji se pruža preko temena do oka, zatim ukočenost vrata i lumbalnog dela leđa.

Pomozite sebi

Sebi možete pomoći ako češće menjate položaj dela tela koji trpi opterećenje. Dobra ideja je postaviti i meko valjkasto jastuče ispod podlaktice ili potporu za ručni zglob dok radite za računarom, što će umanjiti posledice višečasovnog rada.

Kada je reč o pravilnom sedenju, preporuka je da se smestite duboko u stolicu, a leđa držite pravo, uz naslon. Ugao u kukovima i kolenima treba da bude 90 stepeni u odnosu na pod, a oba stopala na podlozi. Ukoliko je moguće, koristiti potporni jastuk koji se postavlja u nivou lumbalnog dela leđa.

Ukoliko su vaši problemi učestali i dugotrajni, a pritom i neadekvatno lečeni, stanje može preći u hronično, što ostavlja dugotrajne posledice, najčešće u vidu degenerativnog oštećenja zglobova, upozoravaju lekari.