DR ZDRAVKOVIĆ objasnila da li vakcinisani mogu da razviju upalu pluća

Imamo četvoro pacijenata koji su revakcinisani pre šest nedelja

doktorka
Foto: Printscreen

U Kliničko-bolničkom centu “Bežanijska kosa” dosad nije umro nijedan pacijent koji je revakcinisan, kaže dr Marija Zdravković, direktorka te zdravstvene ustanove. Ove informacije, kako navodi, ohrabruju.

Pilot-istraživanje dosad je obuhvatilo 300 pacijenata, što nije mnogo, ali jeste reč o jasnim pokazateljima kada je u pitanju važnost vakcine.

– Među umrlima su isključivo oni pacijenti koji nisu primili vakcinu. Revakcinisani hronični bolesnici ili nisu razvili tešku kliničku sliku ili su se, ako je došlo do razvoja bolesti, vrlo brzo oporavili. Niko nije završio na respiratoru – kaže dr Zdravković.

Hospitalizacija
Inače, mali broj revakcinisanih uopšte završi u bolnici, a ako lekari procene da je potrebna hospitalizacija, to je uglavnom zbog drugih hroničnih oboljenja.

– Imamo četvoro pacijenata koji su revakcinisani pre šest nedelja. Svi imaju više od 70 godina, niko nema zapaljenje pluća, a zadržali smo ih samo zbog hroničnih bolesti koje imaju – objašnjava dr Marija Zdravković.

Informacija da virus u ovom piku posebno pogađa mlađu populaciju nema veze s godinama starosti, već, kako kaže, isključivo s tim što su, za razliku od mlađih ljudi, stariji masovno poslušali lekare i vakcinisali se.

– Imate starije ljude, hronično bolesne čija pluća zbog korone nisu zahvaćena, a s druge strane u ovom trenutku se borimo za dečka koji ima 27 godina i čija pluća su zahvaćena 85-90 odsto. On je sad na mašini koja se zove “high flow”, reč je o ozbiljnoj ventilatornoj podršci od 80 litara kiseonika u minuti. Reč je o ogromnim dozama kiseonika i mi dajemo sve od sebe da ne završi na respiratoru – navodi dr Zdravković.

Direktorka KBC “Bežanijska kosa” apeluje na sve građane da se vakcinišu. Kaže, da su se ona i svi članovi njene porodice vakcinisali, kao i da joj se često obrate ljudi koji joj kažu da ne mogu da prime vakcinu zbog neke hronične bolesti, a da se nisu uopšte konsultovali sa svojim lekarom.

– Hronični bolesnici su najosetljiviji i upravo oni treba da se vakcinišu. Vakcinom drastično povećavaju šanse da se izvuku bez posledica i teže kliničke slike – zaključuje dr Marija Zdravković.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Mile Jagodinac
  05/04/2021 - 11:08
  Sami sebe negativno predstavljati, vakcinisi se oboleces. Čemu služi vakcina?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi