doktor Vujčić
printscreen/RTS
doktor Vujčić

printscreen/RTS

Foto: printscreen/RTS

O hrani se polemiše više nego ikad. Ni sami nutricionisti nisu u svemu složni. Postoje mnoge zablude koje se usvajaju kao istine, a plasiraju ih često oni koji nisu stručni.

Šta je zapravo zdrava ishrana?
"Biću objekativan, ne postoji zdrava hrana. Kako bi i mogla da se pravi zdrava hrana kada su i voda i vazduh zagađeni. Tu i tamo nešto što se proizvede na Zlataru ili nekom selu u Srbiji do koga ne stiže saobraćaj je sigurno zdravo. Čim se umeša industriska proizvodnja hrane, menja se sve. Hemija zaštite bilja daje veće prinose, prskanje sprečava gubitke. Na umanjeni kvalitet utiče i ranije branje i voća i povrća, upotreba plastenika", ističe Prof. dr Zoran Vujčić, redovni profesor na katedri za biohemiju Hemijskog fakulteta u Beogradu.

DA LI VERUJETE DA BELI HLEB ŠTETI ZDRAVLJU?

 

A šta je danas uopšte zdrava namirnica?

Žitarice su danas na udaru. Doduše ne sve, ali je najomraženija pšenica. Koliko u tome ima istine i da li je hajka na žitarice opravdana?
To je tako moderno. Recimo Novak je alergičan na gluten, ja sam alergičan na gluten, dakle slični smo. Poistovećivanje, želja da se bude moderan i slično navodi nas da menjamo navike. (Ja sam se šalio za sebe i gluten. Obožavam ga.) Najnovija istraživanja kažu da je smanjeno unošenje glutena povezano s većim unosom arsena i žive. Pa birajte. Ako nemate celijakiju ne provocirajte evoluciju. I da napomenem, spelta ima glutena. Nešto manje od pšenice, ali onima kojima smeta ta razlika nije bitna.

Šta bi trebalo da izbacimo iz ishrane?
Komercijalna gazirana pića, čips, komercijalni krekeri, keks, slatkiši iz kesica, hamburgeri i pljeskavice. Gotove supe i druga gotova jela konzervirana. Friteza generiše najveće zlo, bez obzira da li je Karađorđeva šnicla ili čips.

hleb

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vredi li dati više para za ovseno, raženo, speltino? Koristi li nam da beli šećer zamenimo žutim ili smeđim?

Komentari (7)

Zrenjaninac

03.03.2021 12:36

E, vala, i ti si ga zamuljao. Po tebi ništa ne valja, osim onog što izađe iz tvoje labaratorije. Čak je i Jelena bolji i poznatiji nutricionista nego ti. Ona nikom nije govorila šta da jedu, ali je uvek pričala čime i kako se oni hrane. Njihova stvar i njihova volja,a ne tvoje prozivanje i pametovanje preko novina.

Djoka

03.03.2021 12:46

Svaki ciga svoga konja hvali. Sve je individualno. Zašto se u Srbiji i dalje ćuti o promeni gornje granice šećera u krvi? Najjača mafija ne samo u Srbiji već i u svetu je farmako mafija. Sve se vrti oko nihovog profita. Sada će mnogi da dokazuju svoje teorije. Pedeset godina du neurolozi tvrdili da je mast štetna. Sada to tvrde za ulje ( zejtin ). Njive izjave i tvrdnje su sve smešnije i smešnije i mogu se svrstati u pesmu Kor ni Grupe " Trla baba lan....:

Cica

03.03.2021 15:05

Tvoju objavu niko ne bi procitao da nisi pomenuo Novaka! Vrlo jadno od tebe!! Ceo svet promovise integralni hleb,ne samo Novak i “njegova zena” kako si nazvao Jelenu!! Na kraju-nije tacno to sto pricas-beli hleb nije zdrav a integralni jeste!!! Sedi-jedan!

Jelena

03.03.2021 17:46

@Cica - Cico, kada budes bila ono sto je ovaj covek, a procitaj jos jednom sta je i ko je, onda komenarisi. Do tad, sedi jedan.

sky

03.03.2021 19:47

sve je upravu sto je rekao. e sad nekom se to nece svideti .

Duca

03.03.2021 19:59

Ne izgledate "doktore" kao neko ko govori iz ličnog iskustva već sa nekih seminara a verovatno najviše sa web naučnih istraživanja kao i mnogi vaši. Na vama se vidi šta jedete a to o čemu mrsite niste doživeli ni preko YT. Zato shut the f. up da i vama ne otkriju da ste kupili diplomu.

Goran

03.03.2021 23:24

Ne ubija ono što ulazi na usta, već ono što izlazi iz njih...