Milanko Šekler
Printscreen
Milanko Šekler

Printscreen

Foto: Printscreen

Mnoge koji su preležali koronu uz srednje tešku kliničku sliku i obostranu upalu pluća, zbunjuje pitanje da li bi trebalo da se vakcinišu, i kada. Dr Šekler je objasnio koliko bi vremena trebalo da prođe od izlaska iz izolacije, pa do primanja cepiva.

"Što se tiče e-Uprave i sistema koji je napravljen, on ne dozvoljava da manje od četiri nedelje protekne od momenta izlaska iz izolacije do vakcinacije. Jednostavno se smatra da je to minimalni period, tako da i ne može ko hoće pre da se vakciniše, jednostavno to sistem neće dozvoliti."

Kontraindikacije za primanje vakcine takođe su nešto oko čega povremeno građani imaju dilemu. Pojedine alergije mogu biti problem, kao i hronična oboljenja, a trenutno se u svetu diskutuje o tome da li bi trudnice i mlađi od 17 godina trebalo da prime vakcinu.

Da li bi osobe koje imaju dijabetes, i posledice kao što je dijabetesna gastroenterapija trebalo da se vakcinišu?

"Apsolutno smete i treba da se vakcinišete. To je još i indikacija, ne kontraindikacija. Svi šećeraši su rizičniji u smislu obolevanja, mogu da imaju teže simptome", upozorio je dr Šekler.

Broj antitela razvijenih nakon dobijanja vakcine i dalje važi za svojevrsnu misteriju. Iako stručnjaci često podvlače da antitela nisu jedino oružje našeg organizma u borbi protiv virusa, mnogi se i dalje bave tom računicom koja ponekad zbunjuje. Tako je dr Šekler odgovorio na pitanje čoveka od 75 godina koji je primio obe doze vakcine kineskog proizvođača "Sinofarm", a još uvek nema antitela.