doktorka ana gligić
PRINTSCREEN/RTS
doktorka ana gligić

PRINTSCREEN/RTS

Foto: PRINTSCREEN/RTS

"Kada sam videla da su Rusi napravili vakcinu, da je u eminentnim publikacijama objavljen rad u kojem je sve izloženo do detalja, tada sam rekla da iza toga stoji veliki tim stručnjaka i da je verovatno dobro. Ja sam se izjasnila za ovu vakcinu. Zamerali su da 'Sputnjik V' vakcina nije dovoljno testirana na ljudima, ali je 18.794 ljudi primilo. Oni su otklonili i sumnju koju im je Zapad stavljao, nedovoljan broj testova na ljudima,", rekla je čuveni virusolog u penziji dr Ana Gligić .

Doktorka je rekla da nije sigurna da će Srbija dobiti vakcinu do kraja godine.

"Nama je 'Sputnjik V' stigao na proveru, i naša Agencija mora dobro da proveri imunogenost, neškodljivost i toksičnost, određeni broj uzoraka. 'Fajzer' je poslao samo dokumentaciju. Vakcinisani se prate tokom dužeg perioda, to je rađeno i sa SARS i za MERS koji su imali ogroman letalitet", rekla je ona, gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Rusi su, kaže dr Gligić, napravili nešto posebno, prva doza je na jednom, a revakcinacija na drugom tipu adenovirusa.

"Na taj način se produžava efikasnost, takve vakcine nisu klasične, one ne iziskuju tako rigorozne kontrole pa su brže odobrene. Mislila sam da nećemo dobiti vakcinu ni za 18 meseci, ali napravljene su", rekla je ona.

Ona veruje da Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" može napraviti takvu vakcinu. "Ima pogone i uslove, koliko ja znam i kadrove, a sada je to stvar strategije zemlje i odluke s kim će biti napravljena saradnja o pravljenju vakcine", rekla je ona.

U Britaniji se već vakcinišu medicinski radnici i stariji od 80 godina, Amerika danas počinje imunizaciju, ali dr Gligić kaže da ne shvata logiku tog izbora, odnosno zašto nisu vakcinisani oni koji virus najviše šire.

"Valjda bi trebalo ići od najugroženijih koji mogu da zaustave ovu pandemiju, medicinski radnici i mladi koji ga prenose, koji ga seju bez kliničke slike. Ne znam što se od najstarijih kreće, verovatno jer je ta populacija najosetljivija, zbog godina i imunog sistema", rekla je ona.