doktor, davidović
printscreen/RTS
doktor, davidović

printscreen/RTS

Foto: printscreen/RTS

Među onima koji su pobedili koronavirus, ima i pacijenata čija se borba nastavlja. Sada su neki od njih suočeni i sa trombozom. Direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije Lazar Davidović naveo je da se i dalje tačno ne zna zbog čega je tromboza češća kod kovid infekcije, ali da je važno da su kliničari na vreme to uočili.

On je naveo da sve inflamatorne infekcije, uključujući i kovid, dovode do porasta inflamatornih faktora koji stimulišu proces zgrušavanja krvi koji dovodi do tromboze.

"Zapažanja tokom prethodnih godinu dana da je to kod kovid infekcije nešto češće. Tačno zašto se još uvek ne zna. Prema nekim radovima koje sam ja uspeo da pročitam, povećava se vrednost faktora koagulacije na 5, ali pravi odgovor na to pitanje ćemo tek dobiti", naveo je doktor Davidović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS.

"Samo je neophodno da pacijenti kod kojih postoje razlozi za tu terapiju, tu terapiju uzimaju na adekvatan način, a ona je u našoj zemlji raspoloživa", istakao je Davidović.

Naveo je da su u Klinici za vaskularnu hirurgiju pacijenti koji su imali trombozu kao posledicu kovida 19 operisani sporadično i da se većina njih leči u ustanovama sekundarne zdravstvene zaštite.

"Ja bih dozvolio sebi da posebno istaknem KBC Bežanijska kosa i doktora Bogdana Crnotraka, jednog izvanrednog vaskularnog hirurga, koji je, čini mi se, operisao najveći broj takvih bolesnika koji su imali trombozu u okviru kovid infekcije", istakao je Lazar Davidović i naglasio da se u toj ustanovi trenutno priprema studija koja bi trebalo da da mnogo odgovora.

Šta je bio najveći izazov
Govoreći o vaskularnim pacijentima, Lazar Davidović je naveo da su oni specifičini i da pored onih hitnih kojima je intervencija potrebna odmah, postoje pacijenti sa poodmaklom fazom hronične vaskularne bolesti, koji, iako nisu hitni, ne mogu mnogo da se odlože.

"Ako imaju gangrenu na nozi, zbog oboljenja krvnih sudova noge ili trbuha, izgubiće nogu. Ako imaju kritično suženje krvnih sudova vrata, dobiće šlog. Ako imaju veliku aneurizmu grudne ili trbušne, nažalost, preminuće", naglasio je Davidović.

Naveo je da je 2019. obavljeno 2.480 operacija, dok je prošle godine obavljeno 2.176 operacija.

"Oni koji su odloženi, zato što je to situacija dozvolila, sada polako u povećanom broju dolaze jer je u međuvremenu njihova bolest toliko uznapredovala da se oni sada nalaze u fazi da daljeg odlaganja nema", naglasio je Davidović.

Kada je reč o prošloj godini, Davidović je rekao da je najveći izazov bio da osoblje u Klinici za vaskularne bolesti bude što je moguće manje izloženo riziku.

"Zbog toga je broj osoblja na svakodnevnom nivou bio manji, ali oni koji su bili tu morali su sve to pokrivati. Zatim, od marta meseca prošle godine moje kolege anesteziolozi rade u kovid bolnici. Takođe i medicinske sestre i tehničari", istakao je Davidović i naglasio da je to uticalo na svakodnevni rad.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

vuk

03.03.2021 22:17

ASPIRIN 100 PROTEKT, i nema bojazni.