Marija Zdravković
Printscreen/ Pink
Marija Zdravković

Printscreen/ Pink

Foto: Printscreen/ Pink

"Trenutno imamo nešto manje od 250 pacijenata, negde oko polovine su žene. Njihova klinička slika je uglavnom umereno teška, imamo manje pacijenata u šoku, na intenzivnoj nezi, nego što smo imali u onom prvom naletu odnosno u više naleta pre toga. Razlog tome je što uglavnom su u šoku mlađi ljudi koji nisu vakcinisani, koji se nisu opet javili na vreme, koji se jave osmog, devetog, desetog dana, kada već ne možemo da uvedemo antivirotik i kada bolest ima vrlo težak tok.

Dr Zdravković istakla je da postoji i jedna karakteristika u ponašanju žena, može se reći i jedna vrsta opasnog ponašanja, zbog čega one kasnije imaju teže kliničke slike.

"Muškarci su imali značajno veću smrtnost u početnom talasu korone, sada je ta razlika manja. Zaista je nešto veća smrtnost kod muškaraca, ali pretpostavljamo, uzrok je verovatno i sama reakcija organizma na koronu, ali i niz hroničnih oboljenja koja su više prisutna kod muškaraca, a korona dovodi do otežavajućih kliničkih slika već postojećih oboljenja, pa se bolest komplikuje", zaključila je ona.