korona
privatna arhiva
korona

privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Sitacija sa korona virusom u Srbiji je i dalje ozbiljna, britanski soj je dominantan, zbog čega naši stručnjaci apeluju na građane da se masovno vakcinišu i zaštite od infekcije. Ono što najviše interesuje jeste da li vakcine koje su na raspolaganju u našoj zemlji pružaju zaštitu i od novih mutacija.

Vodeći srpski stručnjaci, među kojima su dr Milanko Šekler, mikrobiolog i virusolog iz Veterinarskog instituta u Kraljevu i epidemiolog dr Radmilo Petrović, istakli su da su sve vakcine efikasne protiv za sada poznatih mutacija.

Sve četiri vakcine koje su dostupne u Srbiji - Fajzer/Biontek, AstraZeneka, Sinofarm - popularnija pod nazivom "kineska", kao i ruska "Sputnjik V", osim što u velikoj meri pružaju zaštitu od infekcije koronom, garantuju i da će osoba koja je zaražena razviti lakšu kliničku sliku.

O takvim slučajevima govorila je i dr Ivana V. Svilarov koja trenutno radi u kovid bolnici u Kruševcu, a koja je istakla razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih pacijenata.

"U bolnici u kojoj sam trenutno, pet soba je pod mojim nadzorom. U svakoj sobi je od 15 do 20 pacijenata. Vakcinisanih je četvoro. Jedan mlađi pacijent - Sinofarm, obe doze – juče otišao kući. Jedna starija baka – obe doze Sinofarma – u poboljšanju i u ovom momentu sa dobrom prognozom, do sledeće nedelje računam da izlazi iz bolnice. Jedan stariji čovek – 16. dan nakon prve doze Sputnjik V – verovatno sutra ide kući. I jedan mlađi pacijent vakcinisan Fajzerom u momentu inkubacije (primio je vakcinu kad je već bio inficiran koronom), prekjuče otišao kući. Ostali su nevakcinisani. Ovo nije od naučne vrednosti, ali može biti od edukativne", istakla je dr Svilarov.