Srđa Janković
Printscreen/ RTS
Srđa Janković

Printscreen/ RTS

Foto: Printscreen/ RTS

Od kad su krajem decembra u Srbiju dopremljene prve količine Fajzerove vakcine koje su poslate u staračke domove, od 5. januara vakcinišu se i zdravstveni radnici. Pored Fajzera, u Srbiji je dostupna i ruska vakcina Sputnjik V, a uskoro se očekuju prvi kontigenti kineske vakcine Sinovak.

vakicina

printscreen/bbc

Foto: printscreen/bbc

U međuvremenu, se na sajtu e-uprave može se popuniti jednostavan upitnik u kome uz lične podatke, možete napisati i koju vakcinu iz ponude želite da primite. Više 150.000 građana je u prva tri dana putem portala e-Uprave izrazilo je interesovanje za vakcinaciju, prenela je Radio-televizija Srbije. Danas je omogućeno i prijavljivanje telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334. Ljudi u Srbiji još uvek imaju dilemu da li i koju vakcinu treba da prime. "Poplava" raznih informacija u medijima i društvenim mrežama još više zbunjuje. Evo šta su rekli eminentni stručnjaci, ko bi trebalo da primi koju vakcinu, kako bi se postigla najbolja efikasnost.

"Oni koji žele da prime vakcinu ne moraju da rade PCR test, ali ako su zaraženi virusom, vakcina im neće pomoći i neće na vreme podići imuno odgovor ali neće ni odmoći", objasnio je imunolog Srđa Janković i dodao da nema dokaza da je neka vakcina protiv korona virusa bolja od druge, ali da su sve bezbedne.

"Većina vakcinisanih neće imati kontraindikacije, jer vakcine nisu žive i nemaju širok spektar ograničenja za hronične bolesti",kaže doktor i dodaje da su neki lekovi su stotinu puta opasniji od vakcine. Oni koji su alergični samo na penicilin, nemaju od čega da strahuju, jer penicilin nije komponenta vakcine.

Tako, prema zvaničnim preporukama, bar zasad, vakcine protiv kovida 19 ne treba da prime samo dve kategorije stanovništva - deca i trudnice.

"Osoba će se razboleti od korone, ali naravno nije dovoljno imunizovana. Tri nedelje su potrebne da vakcina deluje, ali nema rizika niti opasnosti. Neće mu se ništa od vakcine desiti osim što ona neće moći da pomogne još".

Vakcina

AP Photo/Oded Balilty

Foto: AP Photo/Oded Balilty

Doktor Janković je napomenuo da lekar na osnovu hronične bolesti nekog pacijenta treba da proceni da li može ili ne može da primi vakcinu.

On je rekao da svaka od njih štiti i može značajno da pomogne, a da će kada se dokaže da je neka vakcina bolja od druge to ući u protokole.

"Ovo su za sada samo pretpostavke. To što sam primio Fajzerovu vakcinu ne znači da njoj dajem prednost već da je bila prva dostupna mojim kolegama u Tiršovoj. Primio bih i svaku drugu da je bila tada dostupna", rekao je Janković.

On je rekao i da dolazak vakcina ne znači da treba prerano da se opuštamo.

Prof. dr Tanja Jovanović
Foto: printscreen/RTS

"Nema nikakvog razloga za to da brinemo koju ćemo vakcinu primiti, jer imunitet koji se razvija posle vakcinacije je potpuno identičan nazavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine, rekla je dr Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ona je razjasnila svima koji se dvoume da li da prime vakcinu i koja je bolja, a pri tom nemaju neko posebno medicinsko znanje, odnosno pokušaju da razluče koje su prednosti, a koji su nedostaci odredenih vakcina.

"Kada je vakcina registrovana od strane Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) znači da se radi o vrlo bezbednoj, vrlo efikasnoj vakcini koja ima svoj odredeni cilj", objasnila je dr Jovanović.

"Jedna je američko-nemačka vakcina, druga je ruska, ali i jedna i druga vakcina pripadaju novoj generaciji vakcina u tehnološkom smislu njihove proizvodnje, tako da i jedna i druga stimulišu i produkciju antitela i ćelijski imunitet koji je bitan za odbranu od infekcija", navela je Jovanović.

Očekuje se da će krajem januara u Srbiju stići i određena količina kineske vakcine koja je, kako kaže, napravljena jednom klasičnijom tehnologijom.

"Građani imaju iskustva sa takvom vrstom vakcina jer je napravljena na sličan način kao i vakcina protiv gripa, ali opet ponavljam sve te vakcina u stvari stimulišu na sličan način imunski odgovor i štite nas od infekcija", dodaje Jovanović.

Ona smatra da ipak poslednju reč o izboru vakcine treba da daju izabrani lekari koji u skladu sa našim psihofizickim stanjem odlučuju koja je vakcina najbolja za nas.