Pijaca
Alo!/ Rajko Ristić
Pijaca

Alo!/ Rajko Ristić

Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Koliko god mislili da znamo da izaberemo kvalitetno voće i povrće na pijaci, kod kuće se obično razočaramo. Na prvi pogled sveža salata i mladi luk, samo dan kasnije nisu za jelo, a jagode koje su se pojavile ovih dana nemaju nikakav ukus. Strah i sumnja na pijacama izgleda nisu sasvim bezrazložni, naročito kada se uzmu u obzir hemikalije kojima se prskaju.

Sa izuzetkom proizvoda malobrojnih proizvođača sertifikovanog organskog voća i povrća, ovakvi proizvodi koje se prodaju na pijaci i u marketima tretirani su pesticidima. Međutim, profesor doktor Milan Stević sa Poljoprivrednog fakulteta ističe da je mnogo važnije da li su presticidi primenjeni na pravilan način.

"To u najkraćem podrazumeva da li je odabran pesticid čija je upotreba dozvoljena u određenoj biljnoj vrsti, zatim da li je on primenjen u strogo propisanoj dozi, odnosno koncentraciji i treće da li su poštovane karence, odnosno minimalni vremenski rok koji je neophodno da prođe od poslednje primene do berbe", objašnjava profesor Stević i dodaje da je rizik po zdravlje konzumenata minimalan ako su poštovana nabrojana pravila.

Pesticidi se primenjuju i u proizvodnji u zatvorenom prostoru, to jest u plastenicima i staklenicima. Sve što možemo da uradimo je da temeljno operemo sve što ćemo pojesti.

"Većina tih tretmana se dešava u početku vegetacije kada i nemamo plod i ne postoji potreba primena pesticida pred samu berbu. Kod salate je opasno jer jedemo lišće koje je direktno tretirano", naglasio je Stević.

Postoje dve vrste pesticida - jedna grupa ostaje isključivo na površini biljnog tkiva i ne prodire u njene sokove i oni se mogu oprati. Kod druge vrste pesticida, tzv. sistemičnih nakon aplikacije materije prodiru kroz kutikuku, ulaze u biljne sokove. Takvi pesticidi ne mogu se oprati već ih biljka mora razložiti do metabolita koji nisu toksični tokom karence.

Apsolutna je zabluda da je crvljiva voćka i ona koja ne izgleda lepo zdravija.

"To može da bude tako, ali u većini slučajeva ako je jabuka oštećena, to vrlo često samo znači da proizvođači nisu primenili adekvatne mere zaštite ili na vreme. Vrlo često na istoj tezgi kod istog prodavca imate i crvljive jabuke i one koje to nisu. Ubeđen sam da je to iz istog voćnjaka", zaključio je profesor Stević i poručio da je uvek bolje sačekati sezonu određenog voća ili povrća nego jesti ga u januaru.