Samardžić
print screen RTS
Samardžić

print screen RTS

Foto: print screen RTS

"Mi kao farmakolozi volimo da pravimo kombinacije lekova i suplemenata, to jeste pristup koji, ako znate kako da kombinujete, da uzmete one sastojke koji deluju međusobno sinergistički, to ima smisla. U tom kontekstu je bitno da imate dobru formulaciju i da, kada kombinujete izvesne sastojke, mi težimo da se onda stavljaju manje koncentracije lekovitih supstanci jer se smatra da sinergizmom pojačavate efekte. S druge strane, svako kombinovanje povećava mogućnost nastanka interakcije, tj. promene dejstva jedne lekovite supstance pod uticajem druge. Ako ti preparati nisu u odgovarajućoj formulaciji, ako nije formulacija sa postepenim oslobađanjem koja će u jednoj fazi osloboditi na primer kalcijum, pa u drugoj fazi magnezijum, da ne dođe do njihove interakcije, onda je to opravdana kombinacija. Međutim, samo kombinovanje nije poželjno na svoju ruku, ali jednostavno kombinovanje mislim da je sada prevaziđeno i da se ide na jednu tabletu".

On savetuje da ni slučajno sami ne kupujete različite suplemente i da ih pijete na svoju ruku jer loše kombinacije mogu da izazovu razne neželjene efekte.

Doze vitamina i minerala
Ako uzimate suplemente vitamina i minerala, važno je da znate i koje dozu su preporučljive.

"Kada govorimo o preventivnoj primeni kod zdravih osoba, moramo da se držimo propisanih količina, za vitamin C je do 200 mg dnevno eventualno do 500, sve preko toga, neće doći do resorpcije, neće se iskoristiti. Praktično, samo opterećujemo gastrointestinalni trakt, utičemo na druge lekove... Treba da vodimo računa kod vitamina D, tu su se pojavile neke megadoze, preporučeni dnevni unos je 400 IJ, eventualno 1.000 do 2.000 u posebnim situacijama umora i laboratorijski potvrđenog deficita. Cink do 15mg, magnezijum 300-400, ne treba tu preterivati, nisu ni to supstance bez neželjenih efekata jer prosto nema supstance koja ne može da izazove neke neželjene efekte, a u prevelikoj dozi svaka može da bude otrov".

Važno je i koliko dugo vremenski uzimate suplemente.

"Jedan opšti princip, za većinu deficita minerala i vitamina u organizmu, kada ih primenjujete kao lekove, neki period od tri meseca se smatra periodom tokom kojeg ćete vi nadoknaditi te deficite. Nakon toga je opšta preporuka da se napravi pauza od mesec dana, ukoliko je bilo nekog viška, smatra se da su se depoi popunili. Mislim da je idealan period za pauzu leto, pa onda od jeseni treba opet početi razmišljati o tome".

vitamini

printscreen/RTS

Foto: printscreen/RTS

LOŠE KOMBINACIJE VITAMINA I MINERALA

Magnezijum i kalcijum

"Radi se o dvovalentnim katjonima, oni prave interakcije međusobno i ometaju iskoristljivost jedan drugom. Ukoliko nemamo formulaciju koja će omogućiti oslobađanje jednog pa drugog, takve kombinacije onda nisu poželjne da se istovremeno uzimaju, nego razmak od dva-tri sata minimum treba napraviti kada se oni uzimaju", objasnio je farmakolog Samardžić.

On je pojasnio i u kojim situacijama se magnezijum uzima.

"Ono što danas znamo, u najvećem broju situacija kada je potreban magnezijum to su neki bolni sindromi – kada nemate jasan uzrok glavobolje, kada su migrene, kada je dečja populacija u pitanju, gde ne možete da primenite agresivne analgetike. Ima povoljan efekat na kardiovaskularni sistem i znamo da se sulfat magnezijum koristi kao lek kod aritmija. Pokazan je i antidepresivan efekat, povoljan efekat na raspoloženje i mislim da će u postkovid eri koja, nadam se, dolazi, imati više potrebe za magnezijumom, upravo zbog efekta na stabilizaciju raspoloženja, na krvni pritisak, bolne sindrome".

Cink i bakar

Farmakolog kaže da ova kombinacija može da bude opasna.

"Velike doze cinka mogu da blokiraju resorpciju bakra i gotovo da izazovu anemiju. To je već opisano u nekoliko slučajeva u Americi, uspeli su da proizvedu anemiju. Ne treba preterivati i ne treba praviti kombinaciju ove dve supstance".

Minerali i pojedini antibiotici

"Kalcijum može da bude problematičan kad su u pitanju tetraciklini, hinolonski antibiotici, ali i lekovi koji se koriste za lečenje osteoporoze, štitaste žlezde... Kada se uzimaju ovi lekovi, dva-tri sata treba da se napravi pauza u uzimanju kalcijuma ili bilo kog mlečnog proizvoda koji sadrži kalcijum".

Bolesti i suplementi
Farmakolog dr Janko Samardžić kaže da se selen ne preporučuje obolelima od dijabetesa jer utiče na lučenje insulina, dok pacijenti koji imaju hašimoto ne treba da uzimaju jod.

vitamini

printscreen/RTS

Foto: printscreen/RTS

DOBRE KOMBINACIJE

"Gvožđe i vitamin C, to je poznata i pozitivna interakcija", kaže farmakolog Samardžić. "Preparati gvožđa i vitamin C, bez obzira da li se uzimaju u jednoj tableti ili kao kombinacija, ispoljiće jedan pozitivan efekat. Za gvožđe je problematično što se ne iskorišćava tako lako, zato vitmin C uz gvožđe itekako ima smisla".

Vitamini D3 i K2

"Vitamin D u većim količinama kad se primenjuje može da pravi gastrointestinalne tegobe, kao i patološke kalcifikacije, posebno kod osetljivih osoba, dakle da dolazi do taloženja kalcijuma u krvnim sudovima i drugim organima. To može da bude problematično kod osoba koje imaju proces ateroskleroze i tako dalje, tako da vitamin D, ako se dugotrajno uzima, tu je vitamin K2 nađen kao rešenje koje bi trebalo da spreči tu kalcifikaciju. Moram da naglasim da ako se pridržavamo propisanih doza vitamina D nećemo napraviti patološke kalcifikacije".

Magnezijum i vitamin D

Farmakolog ističe da je kombinacija magnezijuma i vitamina D dobra jer je magnezijum praktično neophodan za aktiviranje vitamina D.

Najbolje vreme za uzimanje suplemenata
Nije svejedno da li suplemente vitamina i minerala uzimate ujutru, popodne ili uveče, a farmakolog otkriva kada je najbolje.

"Ako je reč o najčešće korišćenim, vitamin D treba uzimati uz obok, najčešće u popodnevnim satima jer zbog te svoje rastvorljivosti u mastima, on se mnogo bolje iskoristi ako se uzima uz obrok nego ako se uzme na prazan stomak. Cink recimo deluje preko nekog svog receptora, zbog čega ima jedan efekat smirenja, pa zato mislim da ga treba uzimati u večernjim satima jer će imati taj dodatni, umirujući efekat na organizam. Magnezijum je pitanje, ako ga uzimate zbog umora, zbog kardiovaskularnih protektivnih efekata, on može da se uzima ujutru, a zbog mišićnih grčeva i problema sa spavanjem, onda je bolje uveče. Kompleksi vitamina B se savetuju u jutarnjim satima jer je potrebno da u toku dana ispolje svoj efekat".