doktor,Doder
printscreen/tvprva
doktor,Doder

printscreen/tvprva

Foto: printscreen/tvprva

"U izboru moramo biti oprezni, pijte jedno do dva pića, alkohol povećava apetit i ima kalorijsku vrednost, onda ćemo i jesti više. Aperitiv je isključivo jedan, za žene čak i manje od jednog celog, a treba piti što više vode", rekao je on.

Pravilno je, rekao je prof. dr Doder, popiti vodu pre obroka.

"Želudac se onda malo ispuni i manji je apetit, tako je najzdravije piti vodu. Šest do osam čaša uneti dnevno, a najbolje je pre obroka. Tečnost ispunjava želudac, zato se i supa jede prva tokom većeg obroka, da bi olakšala varenje", rekao je doktor za tv Prva.

Ali zašto baš pre obroka?

"Ako vodu pijete tokom ili posle obroka, unećete količinu hrane koja je nepotrebna. Usporiće varenje zasigurno", rekao je on.

Sedenje satima za stolom

"Može se napraviti plan, on mora postojati od početka. Servirajte dosta povrća, pazite koliko sedite za samim stolom, ne treba sedeti satima. Nećemo jesti na brzinu, jeste praznik i svečana prilika, ali moramo imati odnos prema obroku. Kada se naređaju praznici, neuobičajeno dugo traju, i sve je to teško za stomak", rekao je on.

"Ne treba se zanositi da ćemo za vreme praznika uživati, a onda ćemo posle toga na dijetu, ne može tako. Od početka treba imati plan, a ne dozvoliti da hrana upravlja našim životom", upozorio je prof. dr Doder.

Broj poziva je uvek povećan na gastroenterologiji posle praznika, rekao je on.

"Mi objašnjavamo pacijentima koji su već u riziku da će teška hrana, masna ili preterivanje, izazvati veći broj pankreatita, upaljenih žučnih kesa i operacija. Tu se apsolutno ništa ne menja već godinama, praznici su za ove organe izazov", rekao je on.

Mogu li jaja kod pacijenata sa gastritisom da izazovu problem, koliko jaja smemo dnevno da pojedemo?

"Jaja su simbol života za Uskrs, i mogu se konzumirati u pristojnoj a ne preteranoj količini. Zavisi kako unosimo proteine, možemo i do šest jaja ako će to biti jedini proteini. Ako unosimo i meso, preko dva jaja ne bi trebalo ići. Ne treba potiskivati raznovrsnost u ishrani, optimalno je uneti dva a ne preterivati s jajima", rekao je on.

Kako ubrzati metabolizam?

Da li je veći broj obroka način da se ubrza metabolizam?

"Trebalo bi ga povećati, jer prosti šećeri i masti nisu zdravi, ako unosimo manje obroke ne upadamo u hipoglikemiju. Osnov osećaja gladi je hipoglikemija, a ako ne pustimo da prođe četiri sata između obroka, taj nivo ne pada na kritično, tada jedemo onoliko koliko nam zaista treba. Ako šest ili osam sati nismo jeli, gladujemo i unosimo više hrane, luči se više insulina, posle dva-tri sata upadamo u hipoglikemiju. To je put do dobijanja na težini. Ako rasporedimo hranu onoliko koliko je organizmu potrebno, nećemo stvarati rezerve energetske", rekao je on.

Kada se prejedemo, pravimo čitavu "kaskadu problema" koja može dovesti do niza simptoma.

"Nadutost je česta i pre i posle praznika, zbog nezdrave hrane. Nekada su postojale smernice za zdravu hranu, a sada bi trebalo da postoje za vikend i praznike. Hrana koja se teško vari ne bi trebalo da se unosi, remeti i bakterije u organizmu koji potom zadržava gasove i stvara neprijatan osećaj ili bol", rekao je on.

Komentari (1)

joj

03.05.2021 17:18

Doktor ne zna da odpoozdravi na Hristos vaskrese, kaže dobro jutro ili tako nekako. Ostalo ok.Klasika.