Limfa
Shutterstock
Limfa

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Limfa je bezbojna tečnost koja se nalazi u prostoru između tkiva. Ona kruži celim telom, donosi svakoj ćeliji kiseonik, ali isto tako sa sobom odnosi otpadne materije. Takođe je i glavni transporter belih krvnih zrnaca, koja su odgovorna za borbu protiv raznih infekcija i bolesti. Prečišćavanje limfe od bakterija, virusa i toksina obavlja se u limfnim čvorovima.

Dolazimo do zaključka da je limfa odgovorna za imuni sistem. Problemi u limfnom sistemu, tačnije usporena i smanjena cirkulacija limfe, dovode do nagomilavanja toksina u organizmu, smanjenu količinu kiseonika i hranjivih materija u ćelijama, što negativno deluje na funkcionisanje organizma u celini.

Limfna drenaža

Cilj limfne drenaže jeste normalizovanje kretanja telesnih tečnosti, bilo da su blokirane iz nekog od mnogobrojnih zdravstvenih razloga ili kao posledica stresa, neadekvatnog načina života bez dovoljno kretanja i sa nepravilnom i neredovnom ishranom. Limfna drenaža se može izvoditi ručno ili aparaturom (presoterapija).

Presomasaža

Presomasaža ili presoterapija je mehanička limfna drenaža. Koristi se za aktivaciju limfne i venske cirkulacije. Spada u grupu medicinsko-kozmetičkih procedura, a efekti su višestruki.

Kozmetička presomasaža

U kozmetičke svrhe, presomasaža redukuje celulit, a istovremeno detoksifikuje organizam. Ovaj tretman pogodan je za sve one koji pate od umornih, natečenih i teških nogu. Presomasažom ćete uspeti da preoblikujete telo i smanjićete obim pospešićete gubitak kilograma. Osim toga, ovaj tretman odličan je za relaksaciju jer ublažava stres i napetost.

Medicinska presomasaža

Medicinskom presomasažom eliminiše se višak vode i toksina iz organizma. Odlična je za prevenciju, kao i za lečenje opstrukcije limfnih sudova posle preloma i operacije jer poboljšava cirkulaciju. Izuzetno je delotvorna kod problema sa proširenim venama i kapilarima, posebno kod osoba sa genetskom predispozicijom, kao i kod osoba čiji posao zahteva dugo stajanje ili sedenje. Medicinska presomasaža olakšava tegobe osobama sa dijabetesom, ali i tegobe osobama sa gihtom.