Doktor Lekar Dijagnoza Pacijent
Shutterstock
Starac Penzioner Kućna nega Pacijent Kućna poseta Lekar

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dijabetes 1 i 2 imaju različit uticaj na zdravlje, ali su simptomi identični. Ovo oboljenje nije bezopasno i utiče na zdravlje srca, krvnih sudova, bubrega i očiju, a evo koji simptomi ukazuju da bolujete od dijabetesa, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE I:

 

Ako idete često u toalet, naročito noću, to je znak da imate manjak glukoze u krvi i bubrezi ne mogu pravilno da funkcionišu, a to ukazuje na dijabetes. Ova bolest se ispoljava i kroz stalnu žeđ, pojačanu potrebu za tečnošću, kao i sa pojačanim osećajom umora.

Spavanje umor snovi

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Prebrzo gubljenje težine bez dijete, svrab ili osip na genitalijama i česta izloženost infekcijama takođe su znakovi da se u telu razvija dijabetes. Najlakši način da proverite da li postoji rizik od dijabetesa jeste kontrola glukoze u krvi, a ukoliko imate neki od ovih simptoma posetite lekara što pre.

Antibiotici i lekovi za štitnu žlezdu snažni su medikamenti koji se uzimaju jedino i samo u konsultaciji s lekarom. A šta kada nam se u terapiju za štitnu žlezdu "umeša" zdravstvena tegoba koju moramo lečiti antibioticima pa istovremeno moramo uzimati oba leka? Doznali smo kako to može uticati na organizam i na šta morate paziti.

PREPORUČUJEMO:

 

Istovremeno uzimanje lekova za štitnu žlezdu i antibiotika može uticati na apsorpciju leka za štitnu žlezdu odnosno ona može biti ili smanjena ili povećana. Istraživanje časopisa "Thyroid" zaključilo je da antibiotik Ciprofloksacin značajno smanjuje apsorpciju leka za štitnjaču, a slično utiču i ostali antibiotici iz porodice kinolona, naročito ako se radi o hipotierozi.

"Osnovno je pravilo samo da se antibiotici i lekovi za štitnu žlezdu ne uzimaju u isto vreme, tj. potrebno je barem pola sata razmaka između uzimanja lekova".

S druge strane, neki drugi antibiotici mogu značajno povećati apsorpciju leka za štitnu žlezdu.

Antibiotici u kombinaciji s lekovima za štitnu žlezdu mogu imati 3 učinka:

Lekovi tablete antibiotici lek pilule

Shutterstock

Foto: Shutterstock

1. Mogu smanjiti apsorpciju leka za štitnu žlezdu što dovodi do smanjenog protoka leka za štitnu žlezdu u krvotoku.

2. Mogu povećati brzinu kojom organizam prerađuje i izbacuje višak leka za štitnu žlezdu što takođe dovodi do smanjenog protoka leka za štitnu žlezdu u krvotoku.

3. Mogu promeniti način na koji se lek za štitnu žlezdu veže na proteine u krvotoku i kako se upija što također utiče na hormone štitne žlezde.

Prim. dr. sc. Miodrag Lacić napominje kako se lekovi za štitnu žlezdu mogu uzimati, a nekada se i moraju uzimati sa svim drugim lekovima, ali pritom treba poštovati važno pravilo.

Pacijent Bolnica Lekari Doktori Lekar Doktor

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Osnovno je pravilo samo da se antibiotici i lekovi za štitnu žlezdu ne uzimaju u isto vreme, tj. potrebno je barem pola sata razmaka između uzimanja lekova. U situacijama kada se to ne može ostvariti, može se lekove uzimati i zajedno ali tada obično treba količinom uzeti više leka za štitnu žlezdu što će proceniti i odrediti dozu leka lekar koji leči štitnu žlezdu tj. tireolog", kaže dr. Miodrag Lacić iz Poliklinike Lacić.

Mnogi ga koriste za detoksikaciju, a može dovesti do ozbiljnog oštećenja jetre!

AUTOR: B92/M.M. DATUM I VREME: 28.08.2019. 11:11 Iako ga mnogi piju kao pomoć pri mršavljenju, on može biti i poprilično opasan. Foto: Shutterstock, ilustracija Ekstrakt zelenog čaja može uzrokovati oštećenje jetre, saopšteno je iz Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA). * Koristi se za mršavljenje.

 

BONUS VIDEO:

Beograđani su nam otkrili kakav tip žene žele, ne zanima ih domaćica!