nega, lice, pivo, devojka, maska
shutterstock.com
nega, lice, pivo, devojka, maska

shutterstock.com

nega, lice, pivo, devojka, maska, Foto: shutterstock.com

Čuli ste za nju, možda čak i koristili, ali da li znate šta je zapravo micelarna voda?

Micelarna voda – koja se naziva i micelarna voda za čišćenje – čini se da je tajnoviti proizvod za negu kože zbog kojeg mnogi od nas razbijaju glavu.

Izgleda kao voda i čak se oseća kao voda, ali (kao što ćete kasnije saznati) daleko je od toga.

“U micelarnoj vodi je malo malenih micela suspendovanih u sebi. Micele okružuju čestice prljavštine i razgrađuju ih – mogu očistiti kožu bez isušivanja, tako da sapun za uklanjanje prepreka nije potreban”, kaže dermatolog Mona Gohara.

Ako se pitate, micele su malene kuglice za čišćenje molekula ulja koje prirodno privlače prljavštinu i ulje, tako da ne skidate sa kože prirodna ulja koja su potrebna da bi ostala hidrirana i zdrava.

žena, lice, lepota, nega

shutterstock

žena, lice, lepota, nega, Foto: shutterstock

Pa, zašto vam treba micelarna voda za čišćenje? Zar sredstvo za čišćenje ne radi isto? Pa… ne baš.

“Volim micelarnu vodu kao deo dvostrukog čišćenja”, objašnjava Gohara. “Rešava se velikih stvari poput šminke, ulja i prljavštine, dok nežno sredstvo za čišćenje bez sapuna brine o glatkoj prljavštini koja se skriva duboko u pore”, kaže Gohara

Gohara to jednostavno objašnjava: “Nadražujući sapuni uklanjaju sa kože prirodna ulja i proteine; micelarna voda pomaže da se barijera održi i da koža bude zdrava”. Micelarna voda je poput vašeg najboljeg teškog sapuna bez suve i dosadne kože nakon toga.