Lakat
Shutterstock
Lakat

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Doktorka i dermatolog Irina Skorogudaeva upozorava da bi kožu trebalo da hidrirate jednako na svim delovima tela. Razlog isušivanja nekih delova kože može da bude znak stvaranja sloja mrtvih ćelija na koži koji nazivamo rožni sloj. Ovo je obično karakteristika ljudi koji sede dugo za stolom radeći za kompjuterom.

S druge strane, suva kože može da bude znak upozorenja za stanja kao što su alergija na hranu, atopijski dermatitis ili vazomotornog rinitisa.

Ispucala koža na ovim delovima ruke upozorava i na nedostatak vitamina A, B i D. Razlog nedostataka ovih vitamina u telu se odmah vide na koži, a ako imate ovaj problem onda se ovi vitamini ne apsorbuju kako treba u vašem sistemu za varenje.

S druge strane infekcije na laktovima su prvi znak dijabetesa jer su bakterijeske i gljivične infekcije koje isušuju kožu česte nuspojave dijabetesa.

Lakat

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Suva koža može da bude alarm i za probleme sa žleždama.

Štitna žlezda luči hormon koji održava ćelije u telu na okupu. Kada se smanji nivo lučenja ovog hormona (hipotireoza), sve se usporava.

Može se javiti zatvor, depresija i umor. Tireoidni hormoni imaju receptore u koži i imaju ulogu da obezbede nove ćelije koje ce zameniti one koje se stalno gube, a samim ti i koža postaje suva i hrapava.

Dermatolog Irina savetuje da je najbolje da posetite doktora ukoliko osetite snažnu suvoću laktova, neizdrživ svrab i veliku neprijatnost na tom delu kože.

Lakat

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prvo i najvažnije je da se, pre primene bilo kakvih krema konsultujete sa vašim dermatologom jer su ovakva stanja uglavnom prouzrokovana kožnim oboljenjima.

Ukoliko je problem dublji, doktor će vas uputiti kod drugog specijaliste, endokrinologa ili gastroenteorologa.

Međutim, ako je reč o blagom stanju suve kože na laktovima ono što vi možete da uradite, a savetuje doktorka je da na nekoliko dana radite piling tog dela tela i redovno ga hidrirate kremama, losionima i uljima.

Komentari (1)

Mix

06.08.2020 17:38

Ja sam imao taj problem na laktovima i kolenima,samo što je kod mene to bilo ekcem.Ja sam koristio kremu sa zeolitom za ekcem,mazao sam se ,a pored toga sam i pio zeolit.