Vagina, međunožje, bešika, jajnici
Shutterstock
Vagina, međunožje, bešika, jajnici

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Depresivna vagina" je termin za neverovatno bolno medicinsko stanje poznato kao vulvodinija. Smatra se da to stanje pogađa oko 15 odsto žena u svetu, a glavni simptom je konstantan bol u vulvii oko nje.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Šta je vulvodinija?

Prema stručnjacima vulvodinija može da zadesi žene bilo kojih godina. Často se dešava i kod žena koje su inače zdrave.

Za neke žene ovaj problem može da bude još teži, odnosno da se bol širi na butine i zadnjicu.

Kako lečiti vulvodiniju?

Postoji niz tretmana koji se uključuju kada neka žena pati od "depresivne vagine", kao što su anestetski gel i lekovi protiv bolova, pa čak i antidepresivi.

Takođe, ima stvari koje možete i sami uraditi kod kuće da biste se osećali bolje, ukoliko patite od ove naporne bolesti. Bitno je da nosite 100 odsto pamučno rublje, da izbegavate mirisne higijenske proizvode i da redovno stavljate hladne obloge na bolno područje.

Međutim, nova istraživanja su možda pronašla alternativni način za poboljšanje života miliona žena koje pate od vulvodinije.

Vagina, međunožje,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Istraživači sa Univerziteta za zdravlje i nauku u Oregonu u Portlandu tvrde da je to grupna terapija, koja može da pomogne ženama da ublaže svoje simptome.

PREPORUČUJEMO I:

 

Ova metoda se obično koristi za lečenje depresije i anksioznosti, odnosno kognitivno-bihevioralna terapija je vrsta terapije koja pomaže ljudima da upravljaju problemima tako što menjaju način na koji razmišljaju i deluju.

Prema istraživačima, u poređenju sa grupama za podršku obrazovanju, grupna kognitivno-bihevioralna terapija je pokazala veće poboljšanje i ukazala da bi mogla da ponudi prednosti u smanjenju distresa povezanog sa izazvanom lokalizovanom vulvodinijom.