Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis
Shutterstock
Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Srbi se kunu u kuvanu rakiju kao u lek protiv gripa, lek za bolju cirkulaciju ali i za opuštanje.

PROČITAJTe JOŠ:

Potrebno vam je: 4 supene kašike šećera, 250 ml meke rakije (10 do 12 gradi), 100 ml vode.

Priprema: U metalnu šerpicu ili džezvu stavite šećer da se karamelizuje, kada to postignete skinite sa ringle pa dodajte odmah rakiju i vodu. Vratite na ringlu da prokuva i da se šećer rastopi.

Služiti toplo i to isključivo u društvu dobrih prijatelja jer se može desiti da vas ovaj čaj natera da kažete ono što trezni inače ne biste. Kako bi sprečili grip ili simptome prehlade, umotajte se u ćebe kako biste se preznojili.

Rakija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kuvano vino

Ako niste ljubitelj rakije, kuvano vino ima skoro isto dejstvo, ali sasvim drugačiji ukus.

Potrebo je: 500 ml crnog vina, 200 ml vode, 3 kašike šećera, pola kašićice cimeta i pola kašićice karanfilića.

Priprema: U šerpicu stavite 200 ml vode, dodajte 3 kašike šećera, pola kašičice cimeta i pola kašićice karanfilića. Pustite da voda provri.

Kada provri dodajte 500 ml suvog crnog vina i čim se vino malo zagreje sklonite sa vatre.

Kako kuvano vino i kuvana rakija leče?

Tajna je u preznojavanju. Preznojavanje kao terapija je veoma praktična i delotvorna jer sa njom regulišete telesnu temperaturu. Kada telesna temperatura raste, središnji nervni sistem alarmira žlezde zaduženje za znojenje da ispuštaju znoj, što rezultira rashlađivanjem tela.

Crveno vino Zdravica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Preznojavanje:

- podstiče detoksikaciju (znoj izbacuje toksine iz organizma)
- smanjuje rizik od kamena u bubregu (znojenjem izbacujemo so iz organizma što sprečava taloženje kalcijuma u bubrezima)
- sprečava kožne bolesti (znoj ubija mikrobe na koži)
- podstiče dobro raspoloženje (tokom znojenja mišići su zagrejani i opušteni što podstiče dobro raspoloženje)
pomaže u sagorevanju kalorija.