Dete u autu
Shutterstock
Dete u autu

Shutterstock

Dete u autu, Foto: Shutterstock

Novi dizelski motori na vozilima čišći su nego ikad pre, ali takođe je i mnogo starih dizelskih vozila na ulicama, a njihova emisija dušikovih oksida razlog je za zabrinutost. Zbog toga je Queen Mary University u Londonu proveo istraživanje o uticaju na zdravlje dušikovih oksida kao najopasnijih nusprodukata izgaranja dizelskog goriva u vozilima.

Istraživanje je provedeno na dve hiljade dece u Londonu, a nedavno objavljeni rezultati su zastrašujući: Kad je konstantno merena prekomerna zagađenost azotnim oksidima u gradu, a to je gotovo uvek bez obzira na to što je u središtu Londonu teškim kamionima zabranjen pristup, kapacitet dečjih pluća trajno je smanjen za 5 posto.

Kapacitet pluća raste sve do 18 godine. Ako vam je kapacitet pluća niži nego što je to uobičajneno kad ulazite u odraslu dob, izvesnije da ćete imati povećani rizik od ranije smrti. Kako starite prirodno se smanjuje kapacitet pluća, a s zagađivačima taj će proces biti značajno ubrzan – rekao je profesor Chris Griffiths s Queen Mary Universityja.

U istraživanju je testiran kapacitet pluća osnovnoškolske dece u dobi od osam do devet godina (od 2009. do 2014. godine). Rezultati ove studije mogu se aplicirati na većinu gradova u Velikoj Britaniji i Europi:

Kvaliteta vazduha u Velikoj Britaniji je loš, ali je loš i u Europi, a o Kini i Indiji nećemo niti govoriti – naglasio je profesor Chris Griffiths.

Zaključci studije su da bi deca koja imaju probleme s disanjem trebalo izbegavati delove grada u kojima su veliko zagađenje, odnosno doktori bi trebalo da savetuju roditelje da se presele u čišće delove grada ili izvan urbanih zona. Također, ispred škola bi trebalo instalirati uređaje koji mere kvalitet vazduha i time bi se došlo do referentnih informacija o zagađenju i merama koje treba poduzeti.

Bilo bi korisno kad bi nadležne institucije u našim gradovima pročitale ovo i upoznale se s opasnostima za zdravlje dece. Ako mislite da nas se ovo ne tiče, varate se. Naš je vozni park mnogo stariji nego britanski i s dizelašima starim po 14, 15 godina zagađenja mogu biti samo razornija.

Osim plućnih bolesti (tumor, astma…), preterano izlaganje dece azotnim oksidima u kasnijim godinama može rezultirati problemima s mentalnim zdravljem pa čak i prekomernom težinom.