Devojka, tuga, depresija
Shutterstock
Devojka, tuga, depresija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Treći ponedeljak u januaru, takozvani "tužni ponedeljak" (blue monday) smatra se najdepresivnijim danom u godini, ali ako ste danas ustali na pogrešnu nogu i spremni ste da ga okrivite za to, nije vam baš neki izgovor.

Koncept "tužnog ponedeljka" prvi put se pojavio 2005. godine, kad je 24. januar označen kao najdepresivniji dan u godini. Od tada se svaki treći ponedeljak u januaru smatra posebno tmurnim, iako je  psihologa dr Klifa Arnala,2018. izjavio za list Independent da mu nikad nije bila namera da taj dan zvuči negativno, nego da inspiriše ljude na aktivnost i donošenje važnih odluka.

"Sky Travel" je od njega zapravo naručio da procijeni koji je najbolji dan za rezervisanje letnjeg odmora kako bi promovisali svoju ponudu putovanja, ali kad je počeo da razmišlja o motivima za rano bukiranje aranžmana, prisetio se svega što su mu ljudi govorili na radionicama o stresu i sreći koje je održavao i došao do faktora koji su sugerisali da je ovaj januarski dan posebno depresivan.

depresija, grci, stari ljudi, horoskop

shutterstock

Foto: shutterstock

Brojni su činioci ušli u njegovu "formulu": vremenske prilike, nivo financijskog duga i visina plate, vreme koje je prošlo od Božića i vreme koje je prošlo od novogodišnjih odluka, slaba motivisanost i osećaj potrebe za aktivnošću, kao i vreme koje provodimo u kulturnim aktivnostima i relaksaciji, spavanju, pod stresom…

I već tu shvatate zašto stručnjaci za mentalno zdravlje već 15 godina objašnjavaju da je formula besmislena, a ceo koncept "tužnog ponedeljka" štetan. Za početak vremenske prilike nisu iste svuda tog dana, a drugi faktori su još problematičniji.

Ipak, to nije sprečilo marketinške kompanije da izgrade još jedan "praznik" i do danas "najdepresivniji dan u godini" koriste za prodaju svega i svačega, ubeđujući nas da su tog dana svi jadni. U tome ne samo da omalovažavaju ono što može biti vrlo ozbiljan problem kad je mentalno zdravlje u pitanju, već mogu i da donesu nove.