Kiseli krastavci zimnica
Profimedia
Kiseli krastavci zimnica

Profimedia

Foto: Profimedia

Kiseli krastavci nisu samo ukusan dodatak za sendvič ili salata uz jelo, već su i odlični za naše zdravlje. Sadrže dosta vode, malo masnoća, proteine i vlakna. Obiluju i mineralima poput kalcijuma, natrijuma i fosfora, vitaminima C, A, B-6, B-12, riboflavinom, niacinom i tiaminom.

PROČITAJTE JOŠ:

Osim toga, sadrže antioksidanse koji štite naše telo od slobodnih radikala koji oštećuju stanice, a našem organizmu su saveznik u ubrzavanju probave i podstiču stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo našeg metabolizma.

Deluju blagonaklono na jetru, štite je i pomažu u filtriranju toksina iz organizma. Kisele krastavce biste češće trebali konzumirati ako ste pod stresom jer preventivno deluju na razvoj čira na želucu. Štite i želudac, a pomažu i osobama koje su obolele od dijabetesa tipa 2 jer stabilizuju nivo hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kiseonik.