Usne, jagode
Shutterstock
Jagode

shutterstock

Foto: shutterstock

Osim što su izvrsnog ukusa, jagode su izuzetno zdrave i mogu da spreče nastanak raznih bolesti.

PROČITAJTE JOŠ:

Detoks, dijeta, smuti, napitak, šejk, mršavljenje

Shutterstock, ilustracija

 

Ukoliko niste alergični, nema razloga da ne počnete s konzumacijom ovog prekrasnog voća, koje je u ovo doba sveže i najzdravije.

Rak

Alchajmerova bolest

Jagode su četvrte po redu voće, kad je reč o nivou antioksidansa. Antioksidansi štite telo od slobodnih radikala koji su povezani sa preranim starenjem i raznim bolestima, uključujući Alchajmerovu. Antioksidasi imaju pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti jer sprečavaju prerano starenje moždanih ćelija.

Jagode voće činija sa voćem

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kardiovaskularni sistem

Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih sudova, pozitivno utiču na trombocite i lipoproteine, što može da smanji rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti.

Imunitet

Oči

Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte, koja može da izazove slepilo. Očima je potreban vitamin C kako bi se zaštitile od UV zračenja. Vitamin C takođe igra važnu ulogu u jačanju rožnjače i mrežnjače. Iako su neka istraživanja pokazala da visoke doze vitamina C mogu da povećaju rizik od nastanka katarakte, naučnici tvrde da se to odnosi na vitamin C dobijen iz suplemenata, a ne na vitamin C dobijen iz voća i povrća.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Bore

Vitamin C je potreban telu kako bi proizvodio kolagen, koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. S obzirom da se proizvodnja kolagena starenjem smanjuje, konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom C je nužna kako bi koža ostala mladolika i zdrava. Osim vitamina C, elaginska kiselina je takođe odlična kod sprečavanja prevremenog nastanka bora. Drugim rečima, jagode sadrže dva snažna borca protiv prevremenih znakova starenja.

Holesterol

Jagode sa šlagom

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Krvni pritisak

U jednoj porciji jagoda se nalazi 134mg kalijuma koji reguliše krvni pritisak i deluje kao zaštita od negativnog učinka natrijuma. Jagode pripadaju gupi najzdravije hrane za srce.

Probavni sistem

Vlakna su neophodna za zdravlje probavnog sistema, a jagode u jednoj porciji sadrže 2g vlakana. Ukoliko u telo ne unosite dovoljno vlakana, može doći do zatvora i upale creva, što zahvata gotovo 50% osoba starijih od 60 godina. Vlakna su odlična za sprečavanje nastanka dijabetesa tipa 2 jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv. 

Mršavljenje

Džem, jagoda

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prenatalno zdravlje

PROČITAJTE JOŠ:

Trešnje, voće, višnje

Shutterstock, ilustracija