doktor Marković
printscreen/youtube
doktor Marković

printscreen/youtube

Foto: printscreen/youtube

Ljudi stoje u dugačkom redu ispred Beogradskog sajma gde se odvija masovna imunizacija vakcinom Sinofarm iz Kine.

Zašto se vakcina protiv korona virusa daje u dve doze i da li je neophodno da druga doza bude primljena baš u određenom danu, za RTS je objasnio prof. dr Miloš Marković, vanredni profesor imunologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

DA LI SE PLAŠITE DA NEĆE BITI DOVOLJNO VAKCINA?

 

"Princip imunizacije baziran je na imunološkoj memoriji", kaže prof. Marković.  "To znači da mi zapamtimo susret i onda napravimo neke dugoživuće memorijske ćelije koje, kada ponovo sretnu isti patogen, istu bakteriju ili virus, reaguju brže bolje i efikasnije i zaštite nas. To je koncept imunološkog odgovora".

Kada se zarazimo virusom, mi smo, objašnjava prof. Marković, "imunološki naivni" i potrebno nam je mnogo više vremena da napravimo taj odgovor:

"To su dani i nedelje, čak i duže od dve nedelje. Vi ste prazna tablica, imate kapacitete, ali nemate razvijene odgovore i za to vam treba vreme. Za to vreme se obično razbolite i dobar imunološki odgovor obično koreliše za odbranom od virusa. To je iskorišćeno i kod vakcine. Sa jednom dozom postižete neki stepen zaštite, ali druga doza je takozvani buster, ona pojačava imunski odgovor.

Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Foto: Tanjug

Šta se događa ako posle 21. dana od primanja prve doze vakcine iz različitih razloga osoba nije u mogućnosti da dobije drugu dozu? Da li je onda dobijanje prve doze bilo uzaludno?

"Bolje jedna nego nijedna, ali niste postigli potpunu zaštitu", kaže prof. Marković. Ni individualnu, a onda ne doprinosite ni kolektivnoj. Ali, hipotetički, kada biste razvili bolest neki stepen zaštite biste imali. Bolje jedna nego nijedna, ali to ne znači nikako da se time zadovoljite. To je samo ako se razbolite pre druge doze ili zbog trenutne nestašice vakcine.

Profesor Marković podseća da naš imuni sistem pamti:
"Kad god da dobijete drugu dozu, imaćete dodatnu korist i dosta dobar odgovor. Zašto insistiramo da to bude što pre? Pa da bismo postigli zaštitu. Ne smemo ranije od 21 dan ili 28, zavisi koja je vakcina u pitanju, ali kasnije može".

Ali, upozorava naš imunolog, to nikako ne znači da bi trebalo da se relaksiramo, jer smo, kako ističe, sve vreme rizični.
"Trebalo bi što pre da dobijete tu drugu dozu, ali nije problem ako iz bilo kog razloga to odložite za neku nedelju".

PROČITAJTE JOŠ: