Crni luk je lek za mnoge bolesti, a posebno pomaže u lečenju ove najučestalije vrsta raka!
Iako je sve povrće generalno dobro za zdravlje, određeno ima jedinstvene moći i svojstva koja čak mogu da zamene i lekove.
Među ovakvim povrćem najpopularniji je beli luk, toliko da je crni gotovo pao u senku, potpuno nezasluženo! Predstavljamo vam 8 činjenica zbog kojih bi trebalo da pojačate unos crnog luka!
PROČITAJTE I:
1. Riznica najvažnijih materija
Crni luk ima malo kalorija, ali zato ima pregršt vitamina, minerala i vlakana, među kojima su sledeći najvažniji:
- vitamin C (važan za izgradnju imuniteta, proizvodnju kolagena, apsorpciju gvožđa i obnavljanje tkiva, moćan antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja);
- vitamini B grupe (folat (B9) i piridoksin (B6), koji igraju ključnu ulogu u radu metabolizma, funkciji nerava i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca):
- kalijum (važan vitamin koji mnogi ne unose u dovoljnoj količini, a koji je ključan za normalno funkcionisanje ćelija, balans tečnosti u telu, prenos nervnih impulsa, funkcija bubrega i pokretanje mišića).
2. Pomaže zdravlju srca
Crni luk sadrži antioksidase i jedinjenja koja pomažu da se telo izbori sa upalama, snizi nivo triglicerida i holesterola, što sve zajedno snižava rizik od bolesti srca. Njegova jaka antiupalna dejstva pomažu i snižavanju visokog krvnog pritiska i snižavaju rizik od stvaranja ugrušaka.
U crnom luku se u visokoj koncentraciji nalazi flavonoid kvercetin, za koji je nauka dokazala da snižava rizik od bolesti srca.
3. Prepun je antioksidanasa
Antioksidansi su jedinjenja koja sprečavaju oksidaciju - proces koji vodi do oštećenja ćelija i predstavlja jedan od faktora rizika za razvoj kancera, dijabetesa i bolesti srca. U crnom luku nalazi se više od 25 različitih vrsta flavonoidnih antioksidanasa.
PREPORUČUJEMO:
4. Izvor antikancerogenih jedinjenja
Nauka pokazuje da ishrana u kojoj je crni luk dosta zastupljen značajno snižava rizik od određenih vrsta raka, poput kancera stomaka i debelog creva. To je zahvaljujući sumpornim jedinjenjima i flavonoidnim antioksidansima u crnom luku. Sadrži i fisetin, flavonoid koji pomaže sprečavanju rasta tumorskih ćelija.
5. Pomoć kod povišenog šećera
Crni luk u svakodnevnoj ishrani pomaže da kontrolišete nivo šećera u krvi, što je naročito važno ljudima sa dijabetesom ili preddijabetesom, pokazalo je više studija.
BONUS VIDEO:
Najbolje obučen muškarac u Srbiji