Crni luk
Shutterstock
Crni luk

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Iako je sve povrće generalno dobro za zdravlje, određeno ima jedinstvene moći i svojstva koja čak mogu da zamene i lekove.

Među ovakvim povrćem najpopularniji je beli luk, toliko da je crni gotovo pao u senku, potpuno nezasluženo! Predstavljamo vam 8 činjenica zbog kojih bi trebalo da pojačate unos crnog luka! 

PROČITAJTE I:

 

1. Riznica najvažnijih materija

Crni luk ima malo kalorija, ali zato ima pregršt vitamina, minerala i vlakana, među kojima su sledeći najvažniji:

- vitamin C (važan za izgradnju imuniteta, proizvodnju kolagena, apsorpciju gvožđa i obnavljanje tkiva, moćan antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja);

- vitamini B grupe (folat (B9) i piridoksin (B6), koji igraju ključnu ulogu u radu metabolizma, funkciji nerava i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca):

- kalijum (važan vitamin koji mnogi ne unose u dovoljnoj količini, a koji je ključan za normalno funkcionisanje ćelija, balans tečnosti u telu, prenos nervnih impulsa, funkcija bubrega i pokretanje mišića).

Kuvanje ručak ljubav

Shutterstock

Foto: Shutterstock

2. Pomaže zdravlju srca

Crni luk sadrži antioksidase i jedinjenja koja pomažu da se telo izbori sa upalama, snizi nivo triglicerida i holesterola, što sve zajedno snižava rizik od bolesti srca. Njegova jaka antiupalna dejstva pomažu i snižavanju visokog krvnog pritiska i snižavaju rizik od stvaranja ugrušaka.

U crnom luku se u visokoj koncentraciji nalazi flavonoid kvercetin, za koji je nauka dokazala da snižava rizik od bolesti srca.

3. Prepun je antioksidanasa

Antioksidansi su jedinjenja koja sprečavaju oksidaciju - proces koji vodi do oštećenja ćelija i predstavlja jedan od faktora rizika za razvoj kancera, dijabetesa i bolesti srca. U crnom luku nalazi se više od 25 različitih vrsta flavonoidnih antioksidanasa. 

PREPORUČUJEMO:

 

4. Izvor antikancerogenih jedinjenja

Nauka pokazuje da ishrana u kojoj je crni luk dosta zastupljen značajno snižava rizik od određenih vrsta raka, poput kancera stomaka i debelog creva. To je zahvaljujući sumpornim jedinjenjima i flavonoidnim antioksidansima u crnom luku. Sadrži i fisetin, flavonoid koji pomaže sprečavanju rasta tumorskih ćelija.

Tumor, rak, kancer, bolest, leukemija, bolest

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

5. Pomoć kod povišenog šećera

Crni luk u svakodnevnoj ishrani pomaže da kontrolišete nivo šećera u krvi, što je naročito važno ljudima sa dijabetesom ili preddijabetesom, pokazalo je više studija.

Izgubićete kilograme, vaše kosti i imunitet biće jači, a kosa i koža će blistati!

AUTOR: Stil/M.M. DATUM I VREME: 17.09.2019. 11:30 Pripremite se za zimu. Ojačajte imunitet na vreme Foto: shutterstock Ovaj stari recept, vekovima se koristi u jačanju fizičkih i mentalnih sposobnosti i lečenje mnogih bolesti. Recept od samo dva sastojka, poboljšava varenje, pomaže pri gubitku kilograma i uklanja toksine iz organizma.

 

BONUS VIDEO:

Najbolje obučen muškarac u Srbiji