NAJMOĆNIJA BILJKA RASTE U SRBIJI: Čisti krv i pluća, tera umor, a deluje i protiv peruti!
Kopriva je multivitaminska biljka koja čleči i čisti telo od otrova - evo kako da napravite domaći čaj od koprive!

Kopriva bogata je vitaminima, mineralima i lekovitim materijama. List koprive efikasno olakšava reumatske tegobe jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju. Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik jer može da pojača izbacivanje natrijuma i mokraćne kiseline i olakšati stanje kod reumatizma i artritisa.
Također, laboratorijska ispitivanja sprovedena u Nemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažno protivupalno dejstvo. Kopriva deluje protiv proliva i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja peska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u telu. Kopriva snižava i nivo šećera u krvi, pa se zato koristi u brojnim čajnim mešavinama protiv dijabetesa.
Napici od korena koprive olakšavaju i tegobe kod povećane prostate, iako se veličina žlezde ne smanjuje. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje jer podstiče apetit, opskrbljuje organizam gvožđem i uspešno deluje protiv umora. U spoljnoj upotrebi kopriva se upotrebljava za lečenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

Branje koprive za jelo služe prokuvani listovi i mlade biljke koji se beru od kraja februara do maja, a ponekad se mogu ponovo naći u jesenjim mesecima. Drške biljke sa četiri do šest listića treba otkinuti u rukavicama na mestu gde je stabljika još mekana. Koren se iskopava u jesen i proleće, a potom se sprema svež ili suši. Mladu koprivu možete pripremiti kao spanać, a od nje se prave i dodaci jelima, salate, supe, pite i druga jela.
Mladi se izdanci mogu pržiti na ulju, a osušeni i samleveni u prah mogu se spremati za dalju upotrebu. Otrovni sadržaj iz koprivinih bodljica (mravlja kiselina) kuvanjem ispari, pa se neutralizuje. Kopriva je bogata kalcijumom, fosforom, gvožđem i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline, pa tako predstavlja prirodni multivitaminski koncentrat.
Čaj od koprive
Sastojci:
2 kašičice listova koprive
250 ml vode
Priprema: Sveži ili sušeni list koprive prelijte šoljom vrele vode, ostavite da poklopljeno stoji deset minuta, pa procede.
Primena: Popijte tri šolje na dan kod reumatskih bolova, umora, anemije i smanjenog apetita.
Slične tekstove nađite OVDE!
-
-
-
Naučnici tvrde da postoji tačan sat kada najčešće dolazi do infarkta
27.02.2021. 20:00 -
-
Birajte kreme sa ovim sastojcima
27.02.2021. 18:00
Povezane vesti
-
-
Kada vam se srce uzlupa? Prvi savet je: Sedite!
22.02.2021. 14:00 -
Poboljšajte zdravlje pomoću ova tri pravila!
22.02.2021. 15:30 -
Opasna zabluda o deficitu gvožđa, ove namirnice uopšte ne pomažu
22.02.2021. 14:30
-
Korisnik: Vio22/02/2021 - 19:21Kopriva raste svuda, na celoj planeti. Ne samo u toj Srbiji....13 + 11 -