rotkve, rotkvice
Alo.rs/V.Đ.
rotkve, rotkvice

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Ima je u izobolju na pijacama, košta vrlo malo a čini čuda za zdravlje. Reč je o rotkvi! Ova namirnica je nepravedno zapostavljena zbog jakog ukusa, a upravo je njena ljutina to što je čini toliko zdravom.

Rotkva sadrži 80-90 odsto vode i vrlo malo kalorija. Bogata je uljem gorčice, glikozidima i organskim kiselinama koje joj pružaju oštar i gorak ukus. Zbog ovih sastojaka rotkva je pogodna ne samo za unutrašnju, već i za spoljašnju upotrebu.

Rastvorljiva dijetalna vlakna, posebno pektin koji se nalazi u rotkvi, deluju na metabolizam holesterola i glukoze. Odnosno, oni doprinose uklanjanju viška holesterola, glukoze iz tela i sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

bubrezi, noge

pcpress.rs

Foto: pcpress.rs

Kod osoba koje boluju od šećerne bolesti ili su gojazne, rotkva pomaže da se normalizuje metabolizam. Zahvaljujući fosfolipidima utiče na snižavanje nivoa holesterola, sprečava razvoj takozvane masne degeneracije jetre, odnosno masnih naslaga u jetri.

Ukoliko su ove bolesti "pod kontrolom", preporučuju se jer zahvaljujući obilju kalijuma rotkva ima diuretičko dejstvo: snižava krvni pritisak i smanjuje otoke. Vrlo je korisna kod problema sa zadržavanjem vode u telu, pa samim tim i kod bolesti bubrega.