čaj
shutterstock
čaj

shutterstock

čaj, Foto: shutterstock

Da bi naš organizam bio odmoran i zdrav, neophodno je da spavamo.

I to da san bude kvalitetan.

Nažalost, mnogo ljudi pati od problema poremećaja sna.

Pre nego odlučite da ovaj problem rešite lekovima, pokušajte na prirodan način.

Ova četiri čaja bi mogla da vam pomognu u tome.

Čaj od kamilice

Ovaj čaj može izuzetno da poboljša san. Anksioznost je glavni uzrok poremećaja sna, a istraživanja pokazuju da čaj od kamilice pomaže. Zapravo, nekoliko studija je kamilicu povezalo sa smanjenjem nivoa anksioznosti, a jedno kliničko ispitivanje je pokazalo da se kvaliteta sna poboljšao kada su stariji ispitanici konzumirali kamilicu – rekla je dijetetičarka Lacy Ngo.

Čaj od valerijane

Koren valerijane, koji se često koristi kao prirodni dodatak za spavanje u obliku kapsula, je takođe vrlo koristan i ako se konzumira kao čaj, kažu stručnjaci. Vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini za rešavanje problema sa snom i opuštanje. Sadrži antioksidanse koji mogu da imaju sedativna svojstva.

Čaj od pasiflore

Ako tražite ukusan način da završite dan, popijte šoljicu čaja od pasiflore. Kao i mnoštvo drugih biljaka koje se koriste za spavanje i teskobu, i pasiflora deluje na centralni nervni sistem i pokazalo se da smanjuje vreme koje je potrebno da utonete u san. Smatra se da pomaže i kod simptoma menopauze, ističu stručnjaci.

Čaj od kamilice ne samo za piće

Shutterstock

Čaj od kamilice ne samo za piće, Foto: Shutterstock

Čaj od kurkume

Kurkuma nije samo ukusan dodatak vašoj omiljenoj supi – ona takođe čini izvrstan čaj koji poboljšava san, kažu stručnjaci. Čaj od kurkume takođe može da ima i umirujući učinak. Može da pomogne i u poboljšanju zdravlja zglobova i gastrointestinalnih problema – objašnjava nutricionistkinja Trista Best.