Često probadanje u grudima, gubitak daha, nije uvek znak bolesti srca! Evo šta morate učiniti
alo.rs
korona
Foto: shutterstock

Kratkoća daha prvenstveno je povezana sa plućnim bolestima kao što je hronična opstruktivna plućna bolest ili, na primer, bronhijalna astma, čiji je ređi uzrok bolest srca.

Često gubite dah i naporno vam je da udahnete vazduh koliko treba. Često osećate ubod u levoj strani grudi, ali ne u nivou srca, već malo iznad. Veoma retko se probadanje javlja ispod nivoa srca, u predelu rebara na levoj strani. Da li je to povezano sa poremećajem trbušne aorte ili luka aorte (npr. Aneurizmom) ili je to neka vrsta problema sa srcem?

Evo šta lekari savetuju:

Kratkoća daha se prvenstveno povezuje sa plućnim bolestima poput hronične opstruktivne plućne bolesti ili bronhijalne astme, retkim uzrokom srčanih oboljenja kao što je srčana insuficijencija, a najčešće je povezana sa različitim oblicima takozvanih restriktivnih poremećaja ventilacije zbog smanjenog respiratornog trakta.

Problem je često u debljini i pritisku abdomena na torakalnu šupljinu. Aneurizma grudne aorte prvo se mora dijagnostikovati ultrazvukom srca i aorte. Ako je prisutna, može dati simptome koje navodite, ali punkcija je najčešće povezana sa mišićno-skeletni sistem grudnog koša.

PROČITAJTE JOŠ: