BILI SMO U VELIKOJ ZABLUDI Često ga jedemo sirovo jer mislimo da je zdravo, a istina je sasvim drugačija od one za koju mi znamo!

Jedenje sirovog povrća moglo bi biti loše za vaše zdravlje jer može ubiti bakterije iz creva koje jačaju imuni sistem i varenje

Krompir, krompiri, povrće, kuvanje, ručak
 Foto: Shutterstock, ilustracija

Pečenje šargarepe, za razliku od toga kada ih jedete sirove, moglo bi drastično promeniti vaše bakterije u crevima, otkriva novo istraživanje a prenosi Dejli mejl.

 

* Različite grupe miševa i ljudi bili su hranjeni sirovom hranom, kao i kuvanom.

* Mikrobiomi između onih koji su jeli sirovu i kuvanu dijetu bili su „značajno“ različiti.

* Istraživači su verovali da je to zato što mnoga sirova hrana sadrži antimikrobna jedinjenja koja oštećuju ili ubijaju bakterije u našem telu.

U istraživanju sprovedenom i na miševima i na ljudima, naučnici su otkrili da jedenje kuvane hrane ne samo da menja bakterije u našim telima - zajednički poznate kao mikrobiom - već da li su ti geni mikroba bili „uključeni“ ili „isključeni“.

NAJJAČI SAVEZNIK TOKOM PERIODA VIRUSA Džem i sok od njega svi volimo, a sprečava širenje ćelija raka i pojavu mnogih ozbiljnih bolesti!

CVEKLA, POVRĆE, VITAMINI, ŠEJK
 Foto: Shutterstock, ilustracija

Istraživači kažu da je to zato što konzumiranje kuvane hrane može poboljšati vaše zdravlje creva, dok mnogo sirove hrane sadrži jedinjenja koja ubijaju mikroorganizme, što znači da je mnogo naših crevnih bakterija uništeno.

Tim, koji predvodi Univerzitet u Kaliforniji u San Francisku, kaže da nam nalazi pomažu da shvatimo koja nam hrana ostavlja najviše korisnih bakterija u našem telu i kako su se mikrobiomi razvijali dok su ranije ljudi učili kako da kuvaju hranu.

 

"Naša laboratorija i drugi proučavali su kako različite vrste ishrane - poput vegetarijanske nasuprot dijeti zasnovanoj na mesu - utiču na mikrobiom", rekao je stariji autor dr Peter Turnbaugh, vanredni profesor za mikrobiologiju i imunologiju na UCSF.

„Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da niko nije proučavao osnovno pitanje kako samo kuvanje menja sastav mikrobnih ekosistema u našim crevima“.

UKUSNA KAO HRANA, DOBRA KAO LEK Preporučuje se trudnicama, dojiljama, a zbog ovoga bi bolesni ljudi posebno trebali da jedu bundevu!

Za studiju, objavljenu u časopisu Nature Microbiologi, tim je miševe podelio u četiri grupe.

Glodari su hranili jednu od četiri ishrane: sirovo meso, kuvano meso, sirovi slatki krompir ili kuvani slatki krompir.

Istraživači su, na njihovo iznenađenje, otkrili da nema razlike u mikrobiomima miševa koji su jeli sirovo meso u odnosu na kuvano meso.

UŽASAVAJUĆA ISTINA O HRANI U SRBIJI U frižideru svi držimo ovo povrće, a tu najviše grešimo! Evo saveta stručnjaka kako da vam namirnice mnogo duže traje!

Krompir, krompiri, povrće, kuvanje, ručak
 Foto: Shutterstock, ilustracija

Međutim, postojala je značajna razlika između miševa koji su jeli sirovi slatki krompir i kuvani slatki krompir.

Razlikuju se ne samo bakterije u njihovim telima, već i to da li su određeni geni „uključeni“ ili „isključeni“, a organizmi metabolizma - poput otpada - proizveli telo.

Kada je tim izveo isti eksperiment sa povrćem - uključujući beli krompir, kukuruz, grašak, šargarepu i repu - dobili su iste rezultate.

NAJJEFTINIJI LEK KOJI VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT Evo kako nekoliko kapi limunovog soka i sode bikarbone mogu da vam oporave organizam i spreče nastanak raka!

Istraživači kažu da je jedan od razloga ovih promena to što nekoliko sirovih namirnica sadrži antimikrobna jedinjenja koja oštećuju ili ubijaju bakterije u našem telu.

„Bili smo iznenađeni kada smo videli da razlike nisu samo zbog promene metabolizma ugljenih hidrata, već mogu biti pogođene hemikalijama koje se nalaze u biljkama“, rekao je Dr Turnbaugh.

"Za mene ovo zaista ističe važnost razmatranja ostalih komponenti naše ishrane i načina na koji utiču na bakterije na crevima."

ELIKSIR ZDRAVLJA I MLADOSTI Crni luk je lek za mnoge bolesti, a posebno pomaže u lečenju ove najučestalije vrsta raka!

Bol, jetra, stomak
 Foto: Shutterstock

Istraživači sa UCSF-a želeli su da vide da li će se kod ljudi dogoditi slične promene mikrobioma i udružili se sa profesionalnim kuvarom u pripremi sirovih i kuvanih menija.

Učesnici su probali svaku dijetu tri dana nasumičnim redosledom, a zatim su pružili uzorke stolice.

Uzorci su otkrili da su mikrobiomi onih koji su jeli sirovu dijetu nasuprot kuvanoj ishrani bili izrazito različiti.

„Bilo je uzbudljivo videti da je uticaj kuvanja koji vidimo kod glodara takođe relevantan i za ljude, mada je zanimljivo da su se specifičnosti načina na koji je mikrobiom uticao razlikovale između dve vrste“, rekao je dr Turnbaugh.

REŠITE SE KANDIDE NA SASVIM PRIRODAN NAČIN Saznajte šta treba da jedete, a šta nikako ne bi smeli ni da okusite kada vas napadnu gljivice!

„Jako smo zainteresovani da radimo veće i duže studije intervencija i opservacija na ljudima da bismo razumeli uticaj dugoročnih promena ishrane.“

Preprana u 9 voda, vekovima se koristi za lečenje mnogih bolesti, a za dojilje je spas!

AUTOR: Lepaisrećna/M.M. DATUM I VREME: 20.09.2019. 09:15 Recept naših baki... Foto: Shutterstock, ilustracija Svinjska mast bila je dugo vremena jedno od osnovnih sredstava za negu kože, i danas se često koristi kao narodni lek, pogotovo kad je deci zapušen nos ili imaju prehladu i kašlju.

 

BONUS VIDEO:

Najbolje obučen muškarac u Srbiji

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi