Limunova trava
Shutterstock
Limunova trava

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Limunova trava raste u azijskim zemljama, dakle uspeva u tropskim i suptropskim područjima. Poznata je u primeni azijske kuhinje (pa tako jelo dobija citrusnu aromu jer se doda jelu u obliku mlevene citrusne trave ili u obliku limunovog lista), jer je veoma blagotvornog svojstva za naše zdravlje

Čak se koristi u medicinske i terapeutske svrhe jer ima antibakterijsko i antiseptičo dejstvo. Stoga se primenju za šire područje lečenja. Za to se limunova trava koristi u obliku eteričnog ulja ili kao čaj.

Prvenstveno se koristi kod smetnji disajnih organa i kod snižavanja visoke telesne temperature i grčeva u mišićima. Ublažiće vam bolove svih vrsta (od bolova mišića, stomaka, glavobolje, grla, pa čak i kod drugih bolesti digestivnog trakta). Kao odličan antioksidans, limunova trava će vam poboljšati zdravlje jetre i pankreasa zbog detoksikacije koju podstiče ova biljka.

Limunova trava

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pored toga, limunova trava će vam regulisati nivo holesterola u krvi. A dovešće i do regulacije probavnog sistema i otkloniće vam zatvor.

Blagotvornost ove biljke dokazana je čak i kod lečenja tumora. Dokazano je da pomaže kod propratnih posledica od zračenja i hemoterapije (što se najčešće ispoljava u obliku gađenja, mučnine, malaksalosti, itd.). Pored toga, naki stručnjaci ističu i njen blagotvorni psihološki aspekt. Naime, pomoći će kod pojave anksioznosti i depresivnih epizoda.

Sada ćemo detaljnije reći o pozitivnim i lekovitim aspektima eteričnog ulja limunove trave, jer vam ovo eterično ulje u mnogim pojedinostima može pomoći:

Podići će vam imunitet

Jer se ulje ove biljke smatra pravim čistačem (tonikom) za sve sisteme u organizmu i podstiče upijanje nutrijenata.

Eleminisaće ili ublažiti bolove, snižava telesnu temperaturu kada ste bolesni.

Limunova trava

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Efikasno će vam ovo ulje otkloniti groznicu, suzbiti nastalu infekciju, a podsticanjem znojenja doći će do detoksikacije organizma i regulasanja telesne temperature.

Ubija glivice i bakterije a i rane će vam brže zarastati

Stoga, učinkovito će vam delovati i preventivno kod raznih infekcija u želudcu, crevima, u urinalnom sistemu, kao i kod zaceljenja rana svih vrsta. Pomaže u lečenju oboljenja kao što su tifusna groznica, trovanja hranom, različita kožna oboljenja, pa čak i malarije. Sprečava nastanak svake vrste sepse. a pomaže i kod zaustavljanju krvarenja sužavajući efikasno krvne žile.