čaj
Shutterstock
čaj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dokazano je da vrećice čaja za jednokratnu upotrebu predstavljaju jedan od izvora mikroplastike u ljudskom telu. Ovaj zaključak donela su istraživanja sa kanadskog univerziteta. 

PROČITAJTE I:

 

Poslednjih godina mnogi proizvođači koriste sintetičke tvari poput plastike ili polietilen tereftalata (PET) za pakovanje vrećica čaja.

Tokom studije, naučnici sa kanadskog univerziteta uklonili su listove čaja iz tih kesa, a sama vrećica je stavljena u vrelu vodu na 5 minuta, na temperaturi od 95 stepeni Celzijusa.

Čaj, suncokret

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Izgleda da tokom kuvanja kesice čaja, u čaši se nakupi oko 11,6 milijardi mikroplastičnih čestica većih od 100 nm i 3,1 milijarde nanoplasta manjih od 100nm.

PREPORUČUJEMO:

 

Taj nivo zagađenja je hiljadama puta veći nego kada koristite drugu hranu. Iz studije nije jasno od kojih proizvođača su se koristile vrećice čaja, i da li svaki proizvođač koristi te vrećice ili ima onih sigurnijih?

Žena, čaj, kafa, prehlada, zdravlje, imunitet

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Naučnici su nedavno pronašli mikroplastiku u organizmima 97% nemačke dece. Biolozi su u studiji od 2014. godine pa do 2017. godine, pregledali urin 2,5 hiljada dece uzrasta od nekoliko meseci do 17 godina. Na uzorcima urina naučnici su tražili ostatke plastifikatora - supstance koje su deo savremene plasatike, a proizvode se nakon što telo pokuša da preradi plastične čestice.

Samo 4 noći lošeg sna ugrožava zdravlje! Naučna studija dokazala, nešto užasno se dešava zbog nespavanja

AUTOR: M. Maksimović DATUM I VREME: 27.09.2019. 09:00 - 27.09.2019. 13:39 Samo četiri noći lošeg sna mogu promeniti način na koji telo skladišti masti i povećati rizik od gojaznosti, sugeriše novo, malo istraživanje. Foto: Shutterstock, ilustracija Istraživači kažu da su se učesnici koji su dobili visokokalorični obrok osećali manje zadovoljno nakon što su ga pojeli u stanju uspavanosti, nego kad to čine dobro odmorni, prenosi "Dejli mejl".

 

BONUS VIDEO:

Najbolje obučen muškarac u Srbiji