OBRATITE PAŽNJU! Boli vas glava za vreme seksa? To je OPASAN znak koji može da znači OVO!

Seksualna aktivnost, a naročito orgazam, mogu biti okidač glavobolje.

glavobolja, migrena, mozdani udar,
 Foto: profimedia

Seksualna aktivnost, a naročito orgazam, mogu biti okidač glavobolje. Na sreću, seksualna glavobolja je uglavnom bezopasna, ali treba biti oprezan, jer ponekad može da se javi kao posledica teških poremećaja na krvnim sudovima mozga. Ljudi koji su iskusili takvu glavobolju upoređuju je s osećajem kao da vas je neko pogodio u glavu bejzbol palicom.

 

"Glavobolja udružena sa seksualnom aktivnošću je retka forma glavobolje koja se javlja isključivo u toku seksa, a intenzitet joj kulminira prilikom orgazma. Nekada može biti toliko intenzivna da izaziva strah od moždanog udara, a skoro u svim slučajevima prekida seksualnu aktivnost", objašnjava dr sci med Srđan Sretenović, neurolog.

Češće se javlja kod muškaraca

Seksualna glavobolja može imati epizodični ili hronični tok, najčešće traje nekoliko minuta, ali ponekad može trajati satima.

"Difuzna i potiljačna seksualna glavobolja prisutna je kod više od 80 odsto pacijenata koji od nje pate. Intenzitet bola je promenljiv, obično se javljaju intezivne glavobolje koje traju od jedne minute do 24 sata, i glavobolje blažeg intenziteta koje mogu potrajati do 72 sata. Tri puta češće javlja se kod muškaraca nego kod žena", kaže doktor Sretenović.

Glavobolja
Glavobolja, Foto: Shutterstock

"Primarna seksualna glavobolja je bezopasna, nije izazvana bilo kakvim drugim oboljenjem niti je praćena drugim neurološkim poremećajem, Na žalost, u toku seksualnog odnosa moguća je pojava glavobolje koja je posledica teških poremećaja krvnih sudova mozga. Takve glavobolje se nazivaju sekundarnim i često imaju ozbiljne posledice", navodi doktor Sretenović.

Potražite pomoć neurologa

Glavobolja u toku seksa dovoljan je razlog za odlazak kod neurologa, ukoliko je moguće u specijalizovani centar za glavobolje.

"Ukoliko se radi o dobroćudnoj formi ove glavobolje, adekvatnom medikamentoznom terapijom moguće je značajno preduprediti pojavu iste, i na taj način pomoći obolelom da ima normalan seksualan život", ističe doktor Sretenović.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi