Bil Gejts
Shutterstock/Frederic Legrand -
Bil Gejts

Shutterstock/Frederic Legrand -

Foto: Shutterstock/Frederic Legrand -

Sposobnost virusa gripa da brzo mutira takođe je razlog što svake godine imamo novu vakcinu protiv gripa, rekao je Gejts.

U nedavnoj objavi na svom blogu, Bill Gates se pozabavio problemom novih varijanti novog koronavirusa i predstavio pet činjenica koje moramo znati da bismo razumeli kako ove varijante dodatno komplikuju (ili ne komplikuju) tok pandemije, piše Zimo.

Pored svojih beleški na blogu, Gejts je objavio video u kojem ističe da je čovečanstvo postiglo veliki napredak u rešavanju pandemije novog koronavirusa, ali da bi njegove nove varijante mogle ugroziti sve što je do sada postignuto.

Dakle, Gejts navodi pet stvari koje moramo da razumemo u vezi sa varijantama novog koronavirusa da bismo razumeli koliko mogu dodatno da zakomplikuju borbu protiv pandemije.

1. Ako ste ikada primili vakcinu protiv gripa, već ste imali posla sa nekom varijantom virusa

Gejts ovde ponavlja nešto što je naučna zajednica već javno saopštila, a to je da se virusi neprestano razvijaju i da njihove varijante nisu retkost, iako mogu delovati zastrašujuće.

Sposobnost virusa gripa da brzo mutira takođe je razlog što svake godine imamo novu vakcinu protiv gripa. Vakcina se mora usavršavati svake godine kako bi bila u toku sa promenama u sojevima virusa gripa.

Gejts takođe ističe da je cilj virusa samo jedan, da se razmnoži i svaki put kada uđe u ćeliju, obmanjuje ga ćelija sledeći uputstva u svojoj RNK da napravi više kopija virusa.

Kada ćelija replicira virus, ona mora da kopira ta uputstva. Ako ste ikada imali časove daktilografije u školi, znate kako je teško pretipkati nešto bez greške. Šifra virusa koji uzrokuje COVID-19 duga je oko 30.000 slova. To predstavlja brojne mogućnosti za greške, što se često dešava sa koronavirusom, kaže Gejts.

Ali svako malo se dogodi promena koja omogućava virusu da lakše zarazi ljude ili da izbegne ljudski imunitet. Kada se tako promenjeni virus počne širiti među populacijom, tada se pojavljuje nova njegova varijanta, dodaje on.

2. Vidimo da se iste mutacije neprestano pojavljuju. To su možda dobre vesti

Dok virus gripa mutira brzo, drugi virusi to rade sporije, a SARS-CoV-2 pripada samo sporijem taboru. Gejts kaže da novi koronavirus mutira upola sporije od virusa gripa.

virus, vakcinacija

Pixbay

Foto: Pixbay

Iako se čini da se, kako se nove mutacije neprestano pojavljuju, Gejts naglašava da je to zbog velike trenutne cirkulacije virusa u svetu. Jednom kada brojevi padnu, mislim da ćemo sve ređe videti pojavu novih varijanti, kaže Gejts.

Najuočljivije mutacije novog koronavirusa dogodile su se u istom delu, na njegovom spikastom proteinu, koji je ključan za njegov prenos, ističe Gejts.

Ako se šiljasti protein malo promeni, možda će se efikasnije vezati za ćeliju ili će ga imuni sistem teže napasti, ali ako se previše promeni, tada više neće moći da uđe u ćeliju i ispuni svoje jedino cilj - množenje, kaže Gejts.

Njegov ograničeni kapacitet za promenu može objasniti zašto ne vidimo iste mutacije u različitim delovima sveta već jedinstvene mutacije. I britanska i južnoafrička varijanta razvijale su se odvojeno, ali dele jedan broj istih mutacija.

Očigledno je da postoji nešto u ovim specifičnim mutacijama što ih čini uspešnijim od drugih, smatra Gejts.

Neki stručnjaci veruju da smo možda već videli najzabrinjavajuće mutacije za koje je virus sposoban. Ali COVID-19 nas je do sada iznenadio i može to ponoviti, kaže Gejts.

3. Virus se menja, ali put do kraja pandemije ostaje isti

Gejts ističe da je dobra vest da vakcine koje se trenutno koriste protiv COVID-19 sprečavaju razvoj teškog oblika bolesti, čak i od novih varijanti virusa.

Sada je veliko pitanje da li bi vakcina već trebala biti usavršena da cilja nove verzije. Kompanije već rade na modifikovanim vakcinama koje bi se mogle pojaviti na tržištu za nekoliko meseci ako se za tim ukaže potreba, kaže Gates.

Za sada, dodaje on, primena najboljih epidemioloških praksi do danas treba da se nastavi, a najbolji način da se zaustave nove varijante je da se u potpunosti zaustavi prenos virusa.

Ako ostanemo odgovorni za socijalno distanciranje, nošenje maski i vakcinaciju, pandemiju ćemo okončati mnogo ranije, kaže Gejts.

4. Nove varijante samo ističu važnost dostupnosti vakcina svuda u svetu

COVID-19 je opasna po zdravlje svuda u svetu. To je tačno za originalni virus i za njegove varijante, kaže Gates.

Dodaje da što duže kruži među stanovništvom, to više koronavirusa ima više mogućnosti za evoluciju i razvoj novih načina za borbu protiv ljudskog imuniteta.

Ako ne donesemo vakcinu u svaki kutak planete, moraćemo da živimo sa mogućnošću da se pojavi mnogo opasniji soj virusa. Takođe bi se mogla pojaviti nova varijanta koja u potpunosti izbegava trenutne vakcine, ističe Gejts.

Naravno da to niko ne želi, dodaje.

Spominje inicijativu COVAKS, čiji je deo i Fondacija Gates, čiji je cilj učiniti vakcine dostupnim širom sveta, i nada se da će bogate zemlje nastaviti da podržavaju inicijativu, čak i kada se letos u nekim delovima sveta život normalizuje. godine.

5. Sledeći put možemo biti spremniji

Varijante virusa su neizbežne, kaže Gejts i nada se da će sledeći put razliku napraviti veća spremnost čovečanstva da ih blagovremeno uoči.

Genetsko sekvenciranje sa boljom kontrolom bolesti biće ključno ... Naučnici moraju rano da naprave sistemski pristup uočavanju varijanti. Neki stručnjaci veruju da moramo sekvencirati najmanje pet procenata svih testiranih uzoraka da bismo dobili tačnu sliku o tome kako patogen mutira, mada samo to neće biti dovoljno, kaže Gates.

Alati koje sada uvodimo za nadgledanje varijanti ove pandemije pokazaće se dragocenim kada je najgori virus COVID-19 iza nas. Prevalenca sekvenciranja trebalo bi da postane deo svakog plana za pripremu protiv nove pandemije, smatra Gates.

Na kraju zaključuje da nema sumnje da nove varijante komplikuju borbu protiv pandemije i napor da se što pre okonča. Gejts smatra da je neophodno provesti budnost nakon prolaska pandemije, a do tada je najbolje, za ličnu zaštitu, slediti javne epidemiološke mere i što pre se vakcinisati.

PROČITAJTE JOŠ: