Puzanje bebe
Shutterstock
beba

pixabay

Foto: pixabay

Puzanje je veoma važna karika normalnog motornog razvoja deteta. U odnosu na motoričku zrelost, na nivo aktivnosti, da li je dete živahnije ili mirnije, da li je stimulisano od strane roditelja ili ne, dete počinje da puzi između 8. i 10. meseca života. Međutim, ima i one dece koja propuze mnogo ranije, što nikako nije za brigu roditelja.

Prva faza

Bebe to rade na najrazličitije načine. Ono što prethodi puzanju je dobar sedeći stav. To podrazumeva da dete samostalno sedi, bez oslonca o leđa ili bez pridržavanja odraslih, da ima dobar balans i ravnotežu. Zatim bauljanje, kada se dete pomera, priljubljenog trupa uz podlogu, koristeći više ruke, a manje noge.

Druga faza

Sledeća faza je podizanje deteta u četvoronožni položaj (podrazumeva oslonac na obe šake i kolena) i klaćenje u tom položaju napred-nazad. Kada beba bude spremna, kada oseti da je stabilna u osloncu na tri tačke, a to znači na obe šake i koleno, ali i oba kolena i šaka, tada možemo očekivati da će se beba kretati, odnosno propuzati. Mnoga deca se prvo kreću unazad, pa tek onda unapred.

Stimulacija

Poželjno je decu koja ne puze stimulisati tako što će više vremena provoditi na podu, gde će imati punu slobodu kretanja i ponuditi ih različitim igračkama koje će ih podstaći na kretanje.

Puzanje jača mišiće

Veoma je dobro da dete što više puzi, jer se na taj način jačaju mišići ruku, ramenog pojasa, karlice i leđa, što će mu, kada počne da se podiže, dati bolju ravnotežu, stabilnost i sigurnost. Istraživanja pokazuju da je detetu koje nije puzalo potrebno mnogo više vremena prilikom prohodavanja, to jest mnogo više vremena dok se dete ne pusti i samostalno napravi prve korake. Smatra se da oko 15 odsto zdrave dece ne puzi. To su uglavnom deca koja dosta vremena provode u ogradici ili krevecu, a manje na podu, pa zbog toga ranije počnu da se hvataju za ivice i podižu u stojeći stav. U ovu grupu spadaju i deca koju odrasli pre vremena oslanjaju na stopala i cupkaju ili deca koja su se do šestog meseca slabije oslanjala na ruke i šake, pa im je mišićna snaga ruku i ramenog pojasa nešto slabija.

Pravilno puzanje

Pravilno puzanje je recipročno ili unakrsno kretanje, što znači da pokrete desne ruke prati leva noga i obrnuto. Na ovaj način se pravilno prenosi težina na noge i na ruke, izbegavajući asimetrični razvoj tela. Ovo je važno znati kako bismo prepoznali nepravilne šeme u puzanju (kada dete pomera nogu i ruku sa iste strane, ili kada dete istovremeno pomera obe ruke, a potom obe noge, što liči na skakutanje zeca, ili da dete bolje povlači jednu nogu ili ruku od druge…), a koje se odgovarajućim tretmanom mogu ispraviti.