...
Schutterstock
...

Schutterstock

..., Foto: Schutterstock

Naročito u Rusiji je razvijena primena prirodnih lekova, i to s velikim uspehom.

Za bolju cirkulaciju

Ako vam cirkulacija slaba strana, a ruke i noge su vam stalno hladne, u pola litre vrijuće vode ubacite semenke suncokreta i ostavite da odstoji nekoliko sati. Procedite i pijte svako jutro po šoljicu. Osim za poboljšavanje cirkulacije, napitak će vam pomoći u čišćenju jetre.

Protiv opadanja kose

Osnažite kosu tako što ćete izrendati tri šargarepe pa utrljati u koren kose i vlasište. Ostavite da deluje oko 20 minuta, a onda uklonite i kosu normalno operite šamponom. Ovakav tretman možete primenjivati pre svakog pranja.

Da se lakše diše

U slučaju prehlade i zapušenog nosa, usitnite čen belog luka i pomešajte s malo tople vode. To vam može poslužiti kao kapi koje će pročistiti zapušen nos. Zimi se svakako potrudite da jednom dnevno pojedete po čen belog luka.

Ublažavanje mastitisa

Mastitis se javlja kod dojilja nakon što se mlečni kanali začepe pa grudi postanu upaljene i bolne na dodir. Potrebno je da list svežeg kupusa stavite u frižider na sat vremena pa ga prislonite na grudi poput flastera. Deluju protivupalno i na iritaciju bradavica.

Kombinacija protiv prehlade

Poznato je da maline spadaju među najzdravije bobičasto voće, a kad se spoje sa crnim čajem - to je dobitna kombinacija! Popijte šolju vrućeg crnog čaja, a potom pojedite punu kašiku džema od malina. Ublažiće neugodne simptome prehlade očas posla.

Spas za grlo

Kombinacija tople vode, cvekle i jabukovog sirćeta odlična je pomoć protiv upaljenog grla. Rusi obično u malo tople vode ubace pola kašičice soli i pola kašičice sode bikarbone pa time ispiraju grlo, a neretko je koriste i za ispiranje i čišćenje sinusa. Za uporniju grlobolju koristite mešavinu cvekle i jabukovog sirćeta. Svežu, sirovu cveklu izrendajte i pomešajte sa kašičicom jabukovog sirćeta pa ostavite da odstoji 20 minuta. Iscedite i popijte dobijeni sok.