autofagija, mršavljenje dijeta, hrana
shutterstock.com
autofagija, mršavljenje dijeta, hrana

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Autofagija je trend u ishrani koji je postao masovno popularan, jer mnogi misle da predstavlja lak način za mršavljenje. Ipak, novo istraživanje pokazuje da to nije baš tako.

Sedam godina dr. Itan Vajs, kardiolog sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku (UCSF), eksperimentisao je autofagijom.

Autofagija je uzdržavanje od hrane na određeni vremenski period u toku dana – najčešće 16 sati. Ova metoda ishrane postala je masovno popularna nakon što je niz studija na miševima pokazalo da bi mogla biti efikasna strategija mršavljenja.

Studija nije pronašla "nijedan dokaz" da autofagija zapravo dovodi do mršavljenja.

"Ušao sam u ovo nadajući se da ću pokazati da ovo što radim godinama funkcioniše. Ali čim sam video podatke, zaustavio sam se", rekao je on.

Počevši od 2018. godine, lekar je sa svojim timom regrutovao 116 ljudi koji su imali prekomernu težinu ili gojaznost. Svi učesnici su dobili vagu i zatraženo je da vežbaju kao i obično.

autofagija, mršavljenje dijeta, hrana

Freepik/freepik

Foto: Freepik/freepik

Ipak, Vajs još uvek nije spreman da u potpunosti otpiše autofagiju – njegova studija je zahtevala da učesnici preskaču hranu ujutru. Nije proučavao efekte kada je reč o preskakanju obroka noću. Ali za sada autofagiju neće preporučiti svojim pacijentima. "Samo mršavljenje ne znači da se dobre stvari dešavaju po vaše zdravlje", objasnio je.

PROČITAJTE JOŠ: