Angela Merkel
EPA
Angela Merkel

EPA

Foto: EPA

Nemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je u svom obraćanju Bundestagu poručila da je Nemačka još uvek na početku pandemije.

- Niko to ne želi da čuje, ali istina je da se ne nalazimo u završnoj fazi, već na početku pandemije. Još dugo ćemo morati da živimo sa ovim virusom - rekla je, između ostalog, Merkel tokom obraćanja parlamentu koje pretodi svakom sastanku pri vrhu EU.

Ona je dodala i da je trenutni uspeh Nemačke u borbi protiv virusa "samo jedna etapa borbe".

korona virus

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Nemojte da protraćimo uspeh koji smo postigli - apelovala je nakon učestalih zahteva za opuštanje mera.

- Još uvek smo na tankom ledu, a ja bih čak rekla na vrlo tankom ledu - kaže Merkel, koja je iskritikovala ponašanje pojedinih nemačkih pokrajina koje insistiraju na što bržem i većem popuštanju restrikcija, poput otvaranja škola ili kafića i restorana.

- Ponašanje nekih saveznih pokrajina mi stvara brige. S popuštanjima se ide vrlo brzo, rekla bih prebrzo - upozorila je Angela Merkel, osvrnuvši se na ograničavanje građanskih prava tokom pandemije, rekavši da joj "do sada ništa nije tako teško palo kao zadiranje u osnovna prava poput prava na kretanja i putovanja".

Merkel

AP

Foto: AP

- Ova pandemija je teret za demokratiju jer ograničava naša egzistencijalna prava i potrebe - kaže nemačka kancelarka.

Podsetimo, Merkelova je doktorirala kvantnu hemiju i stoga je kompetentnija od svih zvaničnika da govori o aktuelnoj pandemiji.