Sedenje
Shutterstock
Sedenje

Shutterstock

Sedenje, Foto: Shutterstock

Ako ste jedan od onih koji su u stanju više sati dnevno sediti prekrštenih nogu, samo menjajući desnu i levu, trebate znati kakvu štetu činite svom zdravlju. Posledice, naravno, nećete videti odmah, ali ćete ih zasigurno osetiti ako brzo ne promenite tu naviku. A onda ćete se, verujte, setiti kako ste nekad negde pročitali kako to nije dobro i pitati se zašto niste poslušali taj savet...

Kako se ne biste doveli u tu situaciju, morate znati šta sedenje s prekrštenim nogama čini telu.

Uzrokuje bol u leđima i vratu

Ako želite izbeći bol u leđima i vratu, od sada pa nadalje uvek sedite tako da vam noge budu pod uglom od 120 stepeni. Obe noge trebaju biti okrenute ravno prema napred, a stopala prislonjena na pod. Nažalost, svi mi retko ovako sedimo. Većina nas se oslanja na jednu ili obe strane stolice i često automatski opterećujemo jednu nogu. To radimo godinama i zato s vemenom patimo od bolova u leđima i vratu, te oštećujemo diskove u karlici.

Raste nam krvni pritisak

Iznenađujuće je, ali istinito. Prekrštene noge u kolenima mogu prouzrokovati privremeno povećanje krvnog pritiska. Kada su kolena jedno preko drugog, krv kola od nogu ka grudima, a veća količina se ispumpava iz srca. Samim tim, dolazi do ove posledice.

Može doći do oštećenja živca

Prekrštene noge ne utiču samo na protok krvi u srce, već utieču i na vene i na živce u stopalima. Ukrštene noge u kolenima mogu izazvati pritisak na glavni živac u nozi, koji počinje neposredno ispod kolena i proteže se duž spoljne strane noge. Ponavljajuće i produženo sedenje sa prekrštenim nogama može izazvati utrnulost u nogama na duže staze zbog oštećenja živca. Takođe, što možda niste znali, i to može biti uzrok proširenih, odnosno, popucalih kapilara.

Oštećujemo vene

Pritisak jedne noge na drugu ometa cirkulaciju krvi, što može oslabiti ili oštetiti vene na nogama. Ako su vene oštećene ili oslabljene, krv može iscuriti iz njih, što dovodi do proširenih vena ili pogoršanja stanja.