NOGE
Pixabay
NOGE

Pixabay

Foto: Pixabay

Ako je i jedna stvar zajednička većini ljudi, barem kad je spavanje u pitanju, to je svakako noga koja viri ispod pokrivača.

DA LI I VAMA VIRE NOGE ISPOD POKRIVAČA?

 

Verovali ili ne, ta nogica koja štrči zapravo ima veliku ulogu u regulaciji temperature, ako je verovati ekspertima.

Naime, po rečima istraživača sa Naučnog instituta za san (The Science of Us Sleep Institute), postoji velika veza između telesne temperature, budnosti i memorije, kao i reakcije, navode na portalu walesonline.co.uk. Mnogo reči za jednu nogu, zar ne?

I tu dolazimo do nogu, koje su zapravo savršen mehanizam za hlađenje i predstavljaju vezu između arterija i vena, omogućavajući krvi da dođe do površine kože kako bi je ohladila, za razliku od bilo kog drugog dela našeg tela koji se šire na višim temperaturama (ispod pokrivača).

U prevodu: stopala nemaju dlake, tako da ostaju hladna tokom cele noći. Kao rezultat, naša telesna temperatura se uravnotežuje i možemo mirno da spavamo, objašnjavaju na sajtu Dollar Shave Club.

Bolest, virus, prehlada, temperatura

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

I ne samo to, noga van pokrivača, može nam pomoći da brže zaspimo.

Ovo je posebno dobro za one koji ne mogu da spavaju bez pokrivača, čak i tokom toplih letnjih noći. Otkrivanje stopala je savršeno rešenje za ovu dilemu i pomaže nam da se udobno podvučemo pod pokrivač, a telo hladimo tokom noći.

Da li i vi izbacujete nogu van pokrivača?