Piletina sa kupusom
shutterstock
Piletina

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Svakodnevno konzumiranje pržene piletine vodi ka preranoj smrti, naveli su naučnici u najnovijem istraživanju.

PROČITAJTE JOŠ:

 

O štetnom uticaju preteranog konzumiranja pržene hrane naveliko se godinama piše i istražuje, te je veliki broj dokaza o njenoj štetnosti. Svakodnevno konzumiranje ovakve hrane vodi ka većem riziku od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i gojaznosti, prenosi Independent.

Naučnici s univerziteta u Ajovi i Vašingtonu su objavili studiju u medicinskom časopisu BMJ u kojoj su istraživali kako svakodnevno konzumiranje pržene hrane utiče na žene u postmenopauzi.

Istraživanje je sprovedeno na 100.000 žena starosti od 50 do 79 godina. Ove žene su u istraživanje uključivane od 1993. do 1998. godine i sve ovo vreme, 31.588 žena je umrlo. Njih 9.000 je umrlo od posledica srčanih oboljenja, 8.000 od raka.

Pečeno pile PIletina

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kada su uporedili životni stil ovih žena i njihove navike u ishrani, ustanovili su da svakodnevno konzumiranje pržene hrane vodi u preranu smrt.

Ni pržena riba nije ništa bolja opcija. Naime, ako svakodnevno jedete prženu ribu, imaćete sedam odsto veće šanse od prerane smrti iz bilo kog razloga i 13 odsto šansi više od smrti uzrokovane srčanim problemima.