Ako osećate ovo, preležali ste kovid, a da to niste ni znali
alo.rs
Korona, maske, prevoz, penzioneri
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Miris slatkog ili oštar nepiratni miris sumpora, upaljenih šibica ili ribe može da bude jedan od signala da ste preležali koronu, piše Skaj njuz.

Ovaj simptom zove se parosmija, disfunkcija detekcije mirisa koja može uticati i na sposobnost čoveka da obrađuje percepciju arome, tako da određene stvari mirišu drugačije, a javlja se daleko izraženije kod mladih ljudi i zdravstvenih radnika.

Otorinolaringolog Nirmal Kumar nazvao je simptom "vrlo čudnim i veoma jedinstvenim".

Prof Kumar, koji je i predsednik udruženja otorinolaringologa Velike Britanije, bio je među prvim medicinarima koji su u martu identifikovali anosmiju - gubitak mirisa - kao indikator zaraze koronavirusom.

Pozvao je nadležne institucije u Engleskoj da gubitak čula mirisa dodaju na listu simptoma više meseci pre nego što je to postalo praksa širom sveta.

Sada ukazuje na to da među hiljadama pacijenata koji se leče od dugotrajnog gubitka čula mirisa u Velikoj Britaniji, neki imaju parosmiju.

"Jutros sam video dva pacijenta sa parosmijom", rekao je profesor Kumar novinskoj agenciji PA.

Nos, miris

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

"Jedan je rekao da oseća smrad ribe umesto bilo kog drugog mirisa, a drugi da mu se čini da nešto gori i kada u blizini nema dima. Obojica su zdravstveni radnici. Mislimo da je povećana učestalost kod mladih ljudi, a takođe i kod zdravstvenih radnika zbog izloženosti virusu u bolnicama", istakao je Kumar.

Prema njegovim rečima, ovo je za neke ljude izuzetno uznemirujuće.

Opisujući koronavirus kao "neurotropni virus", profesor Kumar je istakao da virus utiče na nerve na vrhu nosa, što je šok za nervni sistem, a nervi ne funkcionišu.

Dugi kovid je pojam koji opisuje prisustvo simptoma koronavirusa koji se mogu nastaviti nedeljama ili mesecima nakon početka bolesti.

Postoje i preporuke svima koji su pogođeni parosmijom da se podvrgnu "mirisnom treningu", koji uključuje njuškanje ulja ruže, limuna, karanfilića i eukaliptusa svakog dana oko 20 sekundi kako bi se radilo na postepenom vraćanju mirisa.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

marija

28.12.2020 15:23

Necu da se opterecujem time, uzdam se u svoj dobar imunitet, pijem opc+c, jaca imunitet i nadoknadjuje vitamin C, dezinfikujem i sterilisem sa uv led rucnom lampom, sve stvari koje sam nosila napolju, a i kod kuce i tako se stitim...