Zaštitne maske
Shutterstock
Zaštitne maske

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Japanski istraživači testirali su različite vrste maski kako bi dokazali koja najbolje štiti od zaraze korona virusom. Ispostavilo se da one koje koristi najveći broj ljudi zapravo ne pružaju tako dobru zaštitu i ne eliminišu u potpunosti čestice smrtonosnog virusa.

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju izgradili su zaštićenu komoru u kojoj su glave test lutaka okrenute jedna prema drugoj.

NOSITE LI MASKE NA OTVORENOM PROSTORU?

 

Jedna glava, na koju je prikačen raspršivač, simulirala je kašljanje i izbacivala stvarne čestice korona virusa. Druga je oponašala prirodno disanje s komorom za prikupljanje virusa koji prolaze kroz disajne puteve.

Koliko koja maska štiti?
Osoba koja nosi pamučnu masku sprečava infekciju virusom do 40 odsto u odnosu na onu koja ne nosi masku uopšte.

Maska N95, koju koriste zdravstveni radnici, zaustavlja čestice virusa do 90 odsto. Međutim, čak i kad je maska N95 u potpunosti pripijena uz lice, ipak su neke se čestice virusa uspiju uvući.

"Sinergijski učinak nastao je u situaciji kada su maske imali i primatelj virusa i raspršivač virusa", napisali su istraživači u studiji koja je objavljena juče.

Virus ostaje i po nekoliko sati u vazduhu
Sve više stručnjaka se slaže da korona virus može da se prenosi vazduhom, a Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je objavio da se u ovoj sredini zadržava i do nekoliko sati.

Japanski istraživači su uz pomoć kompjuterske simulacije utvrdili i da vlažnost vazduha u značajnoj meri utiče na to kako se virusne čestice šire.