Stres, problemi, žena, umor
Shutterstock
Stres, problemi, žena, umor

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kalijum je važan mineral koji je neophodan za pravilan razvoj mišića, zdrav nervni sistem i rad srca, a evo kako da prepoznate da li patite od nedostatka ovog minerala.

PROČITAJTE JOŠ:

Nedostatak kalijuma je oboljenje koje se stručno naziva hipokalijemija, a simptomi koji ukazuju na ovu bolest često mogu greškom biti pripisani drugim oboljenjima od kojih pacijent boluje.

Stres, problemi, žena, umor

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bol u mišićima je jedan od glavnih simptoma za nedostatak kalijuma, pa često ne možemo da se bavimo željenim aktivnostima ili nemamo energije. Takođe, manjak kalijuma uzrokuje da se kalcijum više izbacuje preko mokraće što može ugroziti zdravlje kostiju.

Banana, banane

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Nutricionisti ukazuju i na mnoge druge simptome kao što su: stalan osećaj umora, zatvor i problemi sa varenjem, visok krvni pritisak, vrtoglavica i malaksalost. Ukoliko imate neke od ovih simptoma obavezno idite kod lekara, ali probajte i da ubacite u jelovnik namirnice koje sadrže kalijum, a to su: banane, cvekla, sok od šargarepe, pasulj, jogurt, suve šljive, paradajz sos, slatki krompir, mleko i spanać.

Dijeta Zdrava hrana ishrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO

Iscrtajte pravilno obrve i usne

 

15 namirnica za zdravo srce i krvne sudove! Pravilno ih unosite i bićete dugovečni!

Svima je pristupačno. Srce i krvni sudovi predstavljaju cirkulatorni sistem našeg tela, sačinjen od ogromne mreže krvnih sudova koja prožima čitav organizam i od koje zavisi celokupno čovekovo zdravlje. Krv, koja prolazi kroz ovaj tanani sistem zadužena je da organizmu dopremi hranljive materije, hormone, kiseonik, druge gasove do svih ćelija u telu.