Draga Obrenović Mašin
Printscreen
Draga Obrenović Mašin

Printscreen

Foto: Printscreen

Svet i dalje intrigira kobna sudbina dinastije Obrenović, a u skorije vreme otkriveni su i neki novi podaci o misterioznoj kraljici. Istoričar umetnosti Marina Lukić-Cvetić istraživala je život poslednje, kobne, kraljice dinastije Obrenović. Veliku pomoć istražiteljki pružio je Živan Negojević, čija je prababa bila kuma Dragi Mašin.

- Draga je bila supruga inženjera Svetozara Mašina koji je, u to vreme, probijao put kroz Ibarsku klisuru. Tim povodom je kralj Milan Obrenović priredio bal u kraljevačkom hotelu Pariz na kojem je plesao sa prelepom inženjerovom suprugom. Mašin je proveo 15 godina na terenu u južnoj Srbiji, potom je i umro, a Draga postala dvorska dama kraljice Natalije. Bila je veoma lepa i obrazovana: govorila francuski i nemački, svirala na klaviru, pisala poeziju, prevodila - rekla je Marina Lukić za domaće medije.

Kraljica Draga Obrenović bila je žena kojoj je malo koji muškarac mogao odoleti. Dinastiji je postala neželjena nevesta, kralju Aleksandru voljena zbog koje je i Ustav promenio, srpskom narodu nakon veličanja najomraženija vladarka. U kolektivnom sećanju umesto kraljevske titule koju je nosila tri godine svedena je na prezime iz prvog braka – Draga Mašin.

Draga Obrenović Mašin

Printscreen

Foto: Printscreen

Draga Lunjevica, druga od šestoro dece uglednog okružnog načelnika Pantelije i domaćice Ane, rođena je u Gornjem Milanovcu 23. septembra 1866. godine, prema izvodu iz matične knjige venčanih. Kako ju je život odveo na važne istorijske staze, i kako je bila 10 godina starija od svog supruga, poslednjeg vladara dinastije Obrenović, s nepoverenjem je često preispitivana čak i godina njenog rođenja. Deda joj je bio ugledni trgovac Nikola Milićević Lunjevica, pobratim kneza Miloša.

Žena koja će pisati istoriju odrastala je pored sestara Hristine, Đurđine, Vojke Ane i braće Nikodija i Nikole, u porodici visokog državnog činovnika u kojoj je školovanje ženske dece predstavljalo ponos. Sa devet godina Dragu šalju na školovanje u Beograd, gde je završila osnovnu školu i četvorogodišnji Viši ženski zavod, "Cermankin zavod". Tu je pored znanja veronauke i istorije pokazala poseban dar za strane jezike, što će kasnije jedno vreme biti i njena profesija.

Draga Obrenović Mašin

Printscreen

Foto: Printscreen

Kraj školovanja podrazumevao je i traženje prilike za udaju. Finansijski sve nestabilniji Panta Lunjevica nije oklevao da uda 17-godišnju ćerku za 32-godišnjeg inženjera Svetozara Mašina, sklonog alkoholu i ne baš preteranom miljeniku žena, zbog čega je u prosidbama često odbijan. Draga i Svetozar venčali su se 28. avgusta 1883. godine u beogradskoj Sabornoj crkvi.

I dok je njen tadašnji suprug, Svetozar Mašin, boravio na terenu, u Draginom društvu često je bio izvesni Mihailo Čebinac. Kad je Draga postala kraljica, Čebinac se hvalio kako je njihovo druženje, tokom njenog braka sa Mašinom, bilo "više od prijateljstva", pa je, po nalogu kraljice, bio išiban i posle čega je zaćutao.

Ponešto od kraljičinih tajni sačuvano je u predanjima i u sveščici recepata za kolače koju je Draga poklonila kumovima i u koju su upisivani mnogi događaji.

Draga Obrenović Mašin

Printscreen

Foto: Printscreen

Darivala je skupim poklonima manastire i crkve sa ciljem da produži dinastiju. Priča se i o tri lažne trudnoće u pokušaju da kralju Aleksandru "podari princa".

- Na samom početku 20. veka, bile odnekuda dovedene dve trudnice da kraljici rode sina, ali su obe rodile devojčice. Draga je dala povelik novac kumovima da kopaju pet bunara kako bi došli do vode. Zauzvrat je jedna od kuma trebalo da tajno rodi budućeg princa, ali su, opet, ispale bliznakinje. I da ironija bude potpuna, ni u jednom od pet bunara nije nađena voda - otkrila je Marina Lukić-Cvetić za medije.

Draga Mašin

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Ipak, Draga Mašin, deset godina starija od Aleksandra, sve je činila da je narod zavoli i prihvati kao srpsku kraljicu. Na kumovsku slavu je sedala za trpezu ne tamo gde Njenom veličanstvu pripada, već gde se našlo slobodno mesto. Mnoštvo nepoznatih fotografija je čuvala (neke još čuva) kumovska familija, između ostalih i - sliku gole kraljice! Draga je dovela dvorskog fotografa Jovanovića u kuću svojih kumova i tu mu pozirala bez odeće.

Znamo svi kako je fatalna kraljica Draga završila 11. juna (29. maja po julijanskom kalendaru) 1903. godine. Na kraju pomenute sveščice sa receptima, prijatelj Rafailovića, protojerej Savatije Božić je zapisao: "Kraljičina lepota blistaće večno".

Draga Obrenović Mašin

Printscreen

Foto: Printscreen