Ana Ignjatović
Instagram/ana.ignjatovic
Ana Ignjatović

Instagram/ana.ignjatovic

Foto: Instagram/ana.ignjatovic

Iza nas, a naročito ispred su dani samoizolacije, kada se zahteva da što više vremena provodimo u kući. To nikome ne pada lako, iako je najsavesnije i najodgovornije da što manje vremena boravimo napolju. Šta uraditi da nam brže i kvalitetnije prođe vreme?

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ana Ignjatovic (@ana.ignjatovic) on Mar 29, 2020 at 11:06am PDT

Za savet smo se obratili Ani Ignjatović, instruktorki grupnih i personalnog fitnes programa.

„Ovo su dani kada se od nas očekuje disciplina i kada treba što više vremena da provedemo u svojim kućama, kako bi smo sačuvali sebe, ali i druge. Od nas se očekuje da budemo odgovorni. Odgovornost prema zajednici se ogleda u našoj samoizolaciji, ali šta podrazumeva biti odgovoran prema sebi? To je pre svega ulaganje u svoje zdravlje. Trenutna situacija, što se tiče zdravlja nam ne ide na ruku – više vremena provodimo zatvoreni, bez kontakata sa drugim ljudima, manje se krećemo, verovatno više jedemo, sedimo ispred televizora i slušamo mahom loše vesti. To sve može voditi ka povećanom nivou stresa, gojaznosti, povećanoj brizi, anksioznosti...

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ana Ignjatovic (@ana.ignjatovic) on Dec 9, 2017 at 5:31am PST

 

 

Šta možemo uraditi da nama bude bolje?

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje upravo u ovim periodima izolacije odraslima po 30 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti, između ostalog. Za sve koji žele da ostanu aktivni, ja ću još neko vreme potpuno besplatno držati treninge, uživo na svom Youtube kanalu, tri puta nedeljno - ponedeljkom, sredom i petkom od 19:05 časova.

To su vežbe koje mogu pratiti svi odrasli, pod uslovom da imaju dozvolu lekara da mogu da treniraju, odnosno da nemaju nikakvih zdravstvenih tegoba“, kaže naša sagovornica Ana i dodaje:

„Danas, u doba interneta, nikada nismo imali više vremena da uživamo u stvarima koje volimo: mnoga pozorišta prikazuju svoje predstave online, biblioteke su dale pristup svome fondu knjiga, galerije i muzeji otvorili virtuelna vrata... Ne moramo gledati na ostanak kod kuće kao na nešto što je loše, već naprotiv, iz karantina možemo izaći rasterećeniji, fizički aktivni i odmorni. Ovo vreme treba iskoristiti i za što više kvalitetnog sna, za učenje onoga za šta do sada nismo imali vremena, za osmišljavanje pravilne ishrane... Sve u svemu, ovo su sada trenuci kada se možemo u potpunosti posvetiti sebi i učiniti sve što je u našoj moći da se osnažimo i nadamo da će ovo sve što pre proći. A da bi što pre bilo iza nas, ostanite kod kuće i vežbajte sa mnom!“