Napitak
Promo

 

Napitak

Promo

Foto: Promo

Kurkuma je jedna od najlekovitijih i najzdraviih biljki na svetu, često je zovu čudom prirode. Kurkuma je azijsku začin i jarko žute je boje. Pruža toliko širok raspon zdravstvenih prednosti da je jednostavno zapanjujuće.

Efikasno deluje protiv virusa, bakterija i najtežih bolesti. Kurkuma sadrži kurkumin, koji važi za veoma jak antioksidans I odličan prirodni analgetik. Kurkuma sadrži bitamin B6, B3, folnu kiselinu, kao I minerale kalijum, gvožđe i mangan.

Kurkuma pomaže kod jačanja probave, obnavljanje crevne flore, čišćenje jetre, kod bolova kod menstruacije, kod upala. Stimuliše rad metabolizma. Reguliše krvni pritisak I nivo lošeg holesterola. Redukuje rast novih krvnih sudova u svim tumorima I metastaze.

začin kurkuma

Profimedia

Foto: Profimedia

Dnevna preporučena količina kurkume iznosi od 3 gr do 10 gr (izbrojite direktno uzimanje i dodavanje hrani), s vremenom se još malo može povećati. Dakle, otprilike 1 supena kašika kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta nedeljno.

Starije osobe i deca mlađa od 6 godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 supene kašike) jednom nedeljno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije, posavetujte se s lekarom.

Pažnja! Nikad nemojte kurkumu uzimati na prazan želudac.

Ako se borite s žučnim kamencem, trebalo bi da se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može da pogorša vaše stanje)

Nemojte je kombinovati sa lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma, takođe, razređuje krv!!!

Zlatno mleko, kurkuma late, napitak, piće

shutterstock

Foto: shutterstock

 Čaj od kurkume:

¼ supene kašike kurkume

1 šoljica tople vode

Sok od pola limuna

Prstihvat cimeta

Malo meda

supena kašika kokosovog ulja

Priprema:

Nakon što zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašiku kokosovog ulja i dobro promešajte. Kurkuma će se spustiti na dno šoljice, tako da i dalje nastavite mešati vodu dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.